banner249

Her dört kişiden biri sigarayı bıraktı!

Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, Denizli'de geçen yıl 3 bin 798 kişinin sigara bırakma polikliniklerine başvurduğunu, bunlardan bin 54'ünün sigarayı bıraktığını belirtti. Öztürk, tütün kullanımının sağlık üzerindeki etkilerini vurgulayarak, Dünya Sağlık Örgütü'nün tütün ve tütün ürünlerinin kullanımının insan sağlığını tehdit eden en önemli faktörlerden biri olduğunu vurguladı.

Her dört kişiden biri sigarayı bıraktı!
banner240

Ülkemizde 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü kapsamında çeşitli farkındalık faaliyetleri düzenlendiğini ifade eden Öztürk, sigaranın bırakılmasının her yaşta büyük fayda sağladığını ve bu kararın alınmasının ardından akciğer ve kalpte değişimlerin başladığını belirtti.

Denizli'de yapılan araştırmalara göre, tütün ürünlerini kullananların ortalama 18 yıl düzenli olarak kullandıklarını ve maalesef ki ilk tütün kullanım yaşının 19 olduğunu ifade eden Öztürk, önemli olanın hiç başlamamak olduğunu vurguladı. Ancak sigara kullananlara da bırakma konusunda destek verdiklerini belirtti.

Öztürk, sigarayı bırakmanın sağlık üzerindeki olumlu etkilerini de sıralayarak, kan basıncının düştüğünü, kalp atış hızının normale döndüğünü ve bağışıklık sisteminin güçlendiğini belirtti. Ayrıca, sigarayı bırakan kişilerin dolaşımın düzeldiğini, akciğer kapasitesinin arttığını ve öksürük gibi şikayetlerin azaldığını söyledi.

Sağlık Bakanlığı ve Yeşilay tarafından yürütülen Yeşil Dedektör uygulamasının da önemine değinen Öztürk, vatandaşların kapalı mekanlarda sigara içilmesi durumunda Alo 184 veya Yeşil Dedektör uygulamasını kullanarak ihbarda bulunabileceklerini ifade etti. Son olarak, 2023 yılında 64 bin 364 kez sahada sigara denetimi yapıldığını ve sigara içme yasağı ihlali yapan işletmelere ceza uygulandığını belirtti.

Erol Uçkan

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER