banner249

Bayramda bunları sakın yapmayın!

Özel Denipol ve Özel Denipollife Hastaneleri Beslenme ve Diyet polikliniğinden Uzman Diyetisyen Melis Özmutaf, Ramazan Bayramı ve bayram sonrasında sağlıklı beslenme önerilerini paylaştı. Özmutaf, özellikle ani kan şekeri yükselmelerine karşı bazı uyarı ve tavsiyelerde bulundu.

Bayramda bunları sakın yapmayın!
banner240

Melis Özmutaf, sağlıklı beslenme için dört temel besin grubundan en az 3 ana ve 2 ara öğünün tüketilmesi gerektiğini belirtti. Bu gruplar süt ve süt ürünleri, et-yumurta-kurubaklagiller, sebze-meyve ve ekmek-tahıl grubunu içeriyor. Bayram süresince sıkça sunulan şeker, çikolata ve hamur işleri gibi yüksek kalorili gıdaların tüketiminin sindirim sorunlarına ve kan şekerinde ani yükselmelere yol açabileceğini vurguladı.

HAYATİ TAVSİYELER!

Özel Denipol ve Özel Denipollife Hastaneleri Uzman Diyetisyeni Melis Özmutaf, 11 maddelik öneriyi şöyle sıraladı.

Ramazan sonrası yiyecek tüketim miktarının ani bir şekilde artırılmaması ve öğün aralarının 2 ile 4-5 saat arasında olacak şekilde düzenlenmesi önemlidir.

Bayram sabahı hafif bir kahvaltıyla güne başlanmalı, kızartma ve kavurma gibi yağlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Tatlı ikramlar göz önünde bulundurularak kahvaltıda şekerli besinlere yer verilmemeli, çiğ sebzeler, az yağlı peynir ve haşlanmış yumurta tercih edilmelidir.

Yiyecekler iyi çiğnenmeli ve yemekler yavaş yavaş tüketilmelidir.

Bayram süresince aşırı şeker ve tatlı tüketiminden kaçınılmalı, aşırı yeme eğiliminden uzak durulmalıdır.

Tatlı tüketiminde sütlü ve küçük porsiyonlu tatlılar tercih edilmeli, meyve ve sütlü tatlılar ikram edilmelidir.

Sindirim sisteminin düzenli çalışması için lif içeriği yüksek sebzeler, meyveler ve kurubaklagiller tüketilmelidir.

Kronik hastalığı olan bireylerin diyet programına bayram süresince de uymaları önemlidir.

Günde en az 2,5-3 litre su içilmesi vücuttaki sıvı kaybının yerine konması için gereklidir.

Kafein içeriği yüksek içeceklerden günlük en fazla 2 fincan tüketilmelidir.

Ramazan sonrasında gece yeme alışkanlığının devam etmemesi için sahur yemeği alışkanlığına dikkat edilmelidir.

Bayramda şekerli ürünlerin alınırken Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı onaylı, son kullanma tarihine ve ambalajının bozulmamış olmasına dikkat edilmelidir.”

Erol Uçkan

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER