banner249

Güzel, “Türkçe, İngilizce’nin esiri oldu”

uluslararası dünya dili türkçe sempozyumu onursal başkanı ve başkent Üniversitesi eğitim fakültesi türkçe Öğretmenliği bölüm başkanı prof. dr. abdurrahman güzel, türkçe'nin, selçuklu ve osmanlı döneminde arapça ve farsça'dan kelime aldığın, fakat taviz vermediğini, gelinen noktada ise ingilizce'nin esiri olduğunu söyledi.

Güzel, “Türkçe, İngilizce’nin esiri oldu”
banner240
Pamukkale Üniversitesi;nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen ;;5. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu;;, 20 ülkeden 233 bilim adamının katılımıyla başladı. Prof. Dr. Güzel, sempozyum açılışında yaptığı konuşmada, Türkçe;nin dünya dili olduğunu ve tüm dünyada kabul edildiğini belirtti.

Dillerin, her zaman başka dillerle etkileşim içerisinde olmasının normal olduğunu ancak bir dilin kendi varlığını koruyabilmesi gerektiğini ifade eden Güzel, şunları kaydetti, ;;Türkçe, geçmişte Arapça ve Farsça;dan kelime almış, fakat taviz vermemiştir. Günümüzde Türkçe, İngilizce;nin esiri olmuştur. İlk, orta ve yüksek öğretim kurumlarımız adeta yarış halinde İngilizce eğitim öğretim yapmaktadır. Bir yabancılaşma ve yabancılaştırma süreci başlamış, yarış halinde devam etmektedir. Geçmişimize bühtanda (iftira) bulunmayalım.;;

Denizli Valisi Abdülkadir Demir de Türkçe konuşan ülkelerin nüfusuna ve yüzölçümüne bakıldığında geniş bir alana sahip olduğunu belirterek, Türkçe;yi koruyanlara ve yaygınlaşması için çaba gösterenlere teşekkür etti.

Açılış konuşmalarının ardından PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, üniversitenin kuruluşunun 20. yıl onuruna düzenlenen sempozyuma destek veren protokol üyelerine onur, sempozyuma katkı sağlayanlara da teşekkür plaketi verdi. Pamukkale Üniversitesi;nde 3 gün sürecek sempozyumda, 2 konferans, 2 panel ve 40 oturum yapılacak, 256 bildiri yayımlanacak.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER