banner249

Üreticiye tat vermedi

Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeki Altın, 2013 yılı çam balı hasat sezonunun çok iyi geçmesine rağmen,üreticinin emeğinin karşılığını alamadığını ve çam balının üreticisine tat vermediğini söyledi.

Üreticiye tat vermedi
banner240

Marketlerde kilosu yaklaşık 22 TL’ye satılan çam balının üreticiden 6,5-7 TL gib fiyata aşabilmek için büyük şirketlerin bazı oyunları içinde olduğunu belirten Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeki Altın, “2013 yılında üretim ve verim bakımından çam balında iyi bir sezon geçirdik. Ancak bu güzellik kesinlikle fiyatlara yansımadı. 


Kovan başına bal verimimiz 25-30 kg arasında seyretti. Ancak üretici balını satamadı. Satış konusunda sektörde ciddi sorun yaşanıyor. Markette kilosu 22 TL’ye satılan balın üreticiden 5-7 TL’ye almak isteniyor. Yetkililerden bu sorunun çözümü konusunda yardım bekliyoruz” dedi. 

Bugün dünyanın en önemli turizm bölgelerinde yoğun olarak üretilen çam balı elde kalırken, gıda yasasına aykırı olmasına rağmen, birçok turistik tesiste bal adı altında çeşitli tatlandırıcı gıdaların yedirildiğini de iddia eden Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeki Altın, “Normal şartlarda bu bölgede üretilen bal, bu bölgeye yetmez. Ancak devletin tüm denetimine ve gıda ile ilgili çıkarılan tüm yasalara rağmen, insanlarımıza bal değil bal adı altında başka gıdalar tükettiriliyor. Merkez Birliğimiz ile bu sorunun ileriki dönemlerde yaşanmaması için çalışma içerisindeyiz. Fakat yetkililerden sorunun çözümü için destek bekliyoruz” dedi. 

Ocak ayına yaklaşılmasına rağmen halen üreticinin elinde binlerce ton çam balı bulunduğunu kaydeden Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeki Altın, “Arıcının zora düşmesi ve elindeki balı zararına satması için büyük firmalar her türlü oyunu oynuyor. 

‘Bal ihtiyacımızı karşıladık ama alıvererlim’ denilerek üreticiden alınmak istenen bal fiyatı ile marketlerde satılan bal fiyatı arasında yüzde 400’e varan fiyat farkı var. Bu fiyat dengesizliğine üreticiyi de tüketiciyi de zora sokuyor. Ne üretici emeğinin karşılığını alıyor ne de tüketici ağız tadı ile bal yiyebiliyor” diye konuştu.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER