banner249

Gizli kalmış mahallede çiçek şenliği

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde gizli kalmış doğal güzellikleriyle ünlü Caferli Mahallesi’nde çiçek şenliği yapıldı.

Gizli kalmış mahallede çiçek şenliği
banner240

Caferli’nin tanıtımına katkı yapması için tarihinde ilk kez 1. Çiçek Şenliği düzenlendi. Çiçek şenliğine Kuşadası’ndan gelen ve köyde yaşayan vatandaşlar ve Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) yönetimi ve üyeleri katıldı. Yöre insanları ve misafirler tarafından yüzlerce çiçek dikildi. 


Peyzaj düzenlemesiyle dikilen çiçekler yol üzerinde hazırlanan yerlere konulmaya başlandı. Büyük bir neşe içerisinde geçen çiçek şenliğinin yapıldığı Caferli’de yaşayan kadınlar, gelen misafirlerin karınlarını doyurmak için kendi aralarında imece usulüyle gözlemeler yaptılar. Zeytinyağlı yaprak sarmalar, börekler, çörekler ve kendi yemek kültürlerinde yer alan unutulmaya yüz tutmuş birçok yiyecek gelen misafirler tarafından keyifle yenildi. 

Caferli’nin çiçeği burnunda muhtarı İsmail Arı, “Tarihimizde ilk kez bir şenlik düzenliyoruz. Şenliğimizin amacı, tüm Caferli halkını bir araya getirerek birlikteliğimizi ve dayanışmamızı pekiştirmek. Aynı zamanda farklı kentlerde yaşayan Caferli hemşerilerimizi ve çevre kentlerde oturan misafirlerimizi şenliklerimizde ağırlayarak, Caferli’yi unutturmamak ve misafirlere tanıtmaktır. Yaşadığımız coğrafyaya sahip çıkarak, doğasını ve kültürünü korumak istiyoruz. 

Kuşadası Belediye Başkanlığıyla birlikte yapılacak proje kapsamında Caferli’de örnek bir yer yaratmak istiyoruz. Kadınlarımızın el sanatlarını ve yemek kültürünü meydana çıkararak, tarımın yanında turizme de katkı yapmayı düşünüyoruz “ dedi. 

Şenliğe destek veren Kuşadası EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü ise “ Biz de EKODOSD olarak, biyoçeşitlilik yönünden oldukça zengin olan Caferli’nin nadir bitki türleri ve hayvan varlığı üzerine bir araştırma yürüteceğiz. Buradaki zengin doğal hayatın devamlılığı, biyolojik çeşitliliğin korunması ve gelecek nesillere ulaştırılmasına yönelik projelerin geliştirilmesi için, Kuşadası Belediye Başkanlığı ve Caferli muhtarlığı ile işbirliği yapmayı düşünüyoruz. 

Buradaki doğal ve kültürel kaynak değerlerinin envanterin çıkarılarak, koruma-kullanma dengesi çerçevesinde Kuşadası turizmine kazandırılması ve yerel ekonomiye de katkı yapması için projelerin geliştirilmesine çalışacağız “ diye konuştu.

KUŞADASI’NDA GİZLİ KALMIŞ CENNET: CAFERLİ
Türkiye’nin en önemli doğal miraslarından Dilek Yarımadası Milli Parkı, Yunanistan’ın Sisam Adası ve Kuşadası Körfezi’nin en güzel görüldüğü yerlerden biri olan ve yakın zamana kadar köy olup ve günümüzde artık Kuşadası’nın bir mahallesi haline gelen Caferli, yemyeşil doğanın içinde gizli kalmış 140 nüfuslu küçük bir yerleşim yeri. Kuşadası’nın yanı başında olmasına rağmen pek fazla kimsenin bilmediği Caferli, fazla kullanılmayan bir yol üstünde olduğundan yoğun yapılaşmalardan kendini kurtarabilmiş ender yerleşim yerlerinden biridir. 

Eski köy evlerinin bulunduğu Caferli de, Büyükşehir kapsamına girilmesiyle birlikte bu dokunun korunmasına herkesin katkı yapması bekleniyor.Yapılaşmaların görülmediği Caferli’de, Akdeniz Bitki Örtüsü’nün en canlı örneklerini görmek mümkün. Tarihe tanıklık eden yüzlerce yıllık zeytin ağaçlarının bulunduğu Caferli’de, zeytin ve zeytinyağı yöre insanlarının en önemli geçim kaynaklarından birisi.

Caferli’nin içinde doğal ve kültürel değerlerin korunarak kullanılması için, Kuşadası Belediyesi, Caferli muhtarlığı ve vatandaşlar yeni projelerin hazırlığı içindeler. Öncelikle mahallenin ortasından geçen yolun etrafında bulunan evlerin restoresi ve çiçeklendirmelerine önem verilmiş.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER