banner249

ÖTV’de indirim yapılabilir!

İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Koç, Özel Tüketim Vergisi’nde (ÖTV) indirim yapılabileceğini söyleyerek, “ÖTV’de yapılacak indirimle devletin yıllık vergi geliri 17 milyar TL tutarında azalsa bile, tarımdaki mazot desteğinin kaldırılması, kaçak mazot oranının azaltılması gibi önlemlerle toplamda 14,5 milyar TL ek vergi elde edilebilecektir” dedi.

ÖTV’de indirim yapılabilir!
banner240

Afyonkarahisar Defterdarlığı ve Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Maliye Bölümü tarafından ‘Küresel Vergi Sorunları ve Türkiye’ konulu bir panel düzenlendi. Çok sayıda farklı üniversiteden öğretim görevlisinin konuşmacı olarak katıldığı panelde; kayıt dışı ekonomi, sermaye piyasaları ve özel tüketim vergisi konuları masaya yatırıldı. 


Son günlerde indirim yapılması yönündeki söylentilerin hızla arttığı ÖTV hakkında bilgi veren İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Koç, bu vergi diliminin çok yüksek olduğuna dikkat çekti. ÖTV’nin özellikle akaryakıtta hissedildiğini ve Maliye Bakanlığının bu konuda yapacağı bir çalışma ile sanıldığı kadar vergi kaybı olmadan düzenlemenin uygulanabileceğini kaydeden Koç, Türkiye’de hali hazırda litresi 4.67 TL olan motorinin ÖTV’sinde yapılacak yüzde 50’lik bir indirimle birlikte fiyatın 3.73 TL’ye düşebileceğini ifade etti.

“ÖTV YÜKÜNÜN İNDİRİLMESİYLE MOTORİN UCUZLAR” 
Koç, ÖTV indirimi konusunda şunları söyledi: “Şu anda motorinden 1.84 TL ÖTV alınmakta iken yüzde 50’lik bir indirimle bu 94 kuruşa inecektir. Türkiye’de litre bazında benzinden 1.71 TL ÖTV alınırken bu rakam motorinde 1.90’dır. ÖTV yükünün indirilmesiyle motorinin ucuzlaması, girdi olarak motorin kullanılan tarım, nakliye gibi sektörlerde bir canlanma sağlayacaktır. Tarım ürünlerinin, pahalı nakliye dolayısıyla tarlada kalması sona erecektir. Ekonomik aktivitelerin canlanması, daha fazla motorin tüketimi ve dolayısıyla ÖTV ve KDV sağlayacaktır. 

Ekonomik canlanma diğer alanları da tetikleyecek ve gelir kurumlar vergisi gibi diğer vergilerin de tabanının genişlemesine katkı sağlayacaktır. Yine 100 ton ham petrolden 43 ton benzin, 18 ton mazot ve 11 ton LPG üretildiği gerçeğinden yola çıkarak daha çok LPG veya motorin üretmek demek, ihtiyaç olmadığı halde daha fazla benzin üretmek demektir. Dizel otomobiller için ucuz motorin avantajının alınacak önlemlerle ortadan kaldırılması, benzin, LPG ve Motorin üretiminin daha rasyonel olmasını sağlayacaktır. Sonuç olarak ÖTV’de yapılacak indirimle devletin yıllık vergi geliri 17 milyar TL tutarında azalsa başta tarımdaki mazot desteğinin kaldırılması, kaçak mazot oranının azaltılması olmak üzere alınacak bir takım önlemlerle toplamda 14,5 milyar TL ek vergi elde edilebilecektir.” 

“TÜRKİYE EKONOMİSİNİN YÜZDE 27’Sİ KAYIT DIŞIDIR” 
Sakarya Üniversitesi İİBF Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Savaşan ise panelde vergi dışı piyasa ekonomisi olarak da tanımlanan kayıt dışı ekonomi hakkında bilgi verdi. Savaşan, Türkiye’de kayıt dışı ekonominin oranının toplam ekonominin dörtte birine tekabül ettiğini belirterek, “Baktığınız zaman yüzdesel olarak 1980’li yıllara göre iyileşme yaşanmış olsa da 2012 yılı verilerine göre Türkiye ekonomisinin yüzde 27’si kayıt dışıdır” dedi. Seminer daha sonra soru cevap şeklinde devam etti.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER