banner249

İMO’dan ders gibi açıklama!

Merkezefendi Belediyesi’nde yaşanan İmar Skandalı ile ilgili Denizli İnşaat Mühendisleri Odası’ndan yazılı açıklama yapıldı. İMO tarafından şu ifadelere yer verildi, “1975 yılındaki yönetmelikle 2018 yılındaki yönetmelik, gündüzle gece kadar belirgindir” denildi.

İMO’dan ders gibi açıklama!
banner240

Merkezefendi Belediyesi’nin 1989 yılında yapılmış olduğu binaya 1975 deprem yönetmeliğine göre yapı ruhsatı vermesinin yankıları sürüyor. Belediye’nin İmar kanununa aykırı bir şekilde düzenlediği ruhsat ile ilgili kamuoyuna yansıyan haber için İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Nigar Hüyük’den açıklama geldi.

Başkan Hüyük, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi, “Betonarme yapı elemanlarının sahip olması gereken minimum ebatlar, yapı çeliğinin sahip olması gereken nitelikler, kullanılacak betonla ilgili minimum değerlerin ve bunlar gibi çok hususun arasındaki farklılıklar 1975 yılındaki yönetmelikle 2018 yılındaki yönetmelik arasında gündüzle gece kadar belirgindir.

Dolayısıyla söz konusu yapının bu şekilde ruhsatlandırılması yanlıştır. Mevcut yapının dayanım değerlerine göre yapılacak analizler sonucunda gerekirse güçlendirme projesi hazırlanarak bu projeye göre uygulamanın yapılması gerekmektedir.

Biliyoruz ki depremi değil, afeti önlemek mümkün. Ve yapısal hasarların çoğu yapıların inşasında veya sonrasındaki denetimsizlik nedeni ile ortaya çıkmakta. Afet sonrasında yara sarmak istemiyorsak, depremden önceki tedbirleri almak, plansız ve çarpık kentleşmenin yanında mühendislik hizmeti almayan yapılara da engel olmak ve çözüm bulmak zorundayız.

Yurttaşların can ve mal güvenliğini sağlamak üzere, ilimizdeki yapı stoğunun acilen envanterinin çıkarılması, yapı güvenliği olmayan binalarda iyileştirme, güçlendirme ve yerinde yapısal dönüşüm yapılarak depreme dirençli hale getirilmesi gerekmektedir. Kamusal bir hizmet olması gereken yapı denetim hizmeti ticarileştirilmiştir. Proje denetimi ve yapı denetimi birbirinden ayrılmalı, meslek odaları bu sürece etkin olarak katılmalıdır.”

Güncelleme Tarihi: 06 Ekim 2023, 08:56

Erol Uçkan

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER