banner249

Mumcular Barajı’nda su krizi!

Turizmin göz bebeği Bodrum'u besleyen Mumcular Barajı'nda su seviyesi korkunç bir hızla düşüyor. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı Ceyhun Özçelik, yaşanan durumu "acil durum eylem planı için geç kalıyoruz" şeklinde değerlendirdi.

Mumcular Barajı’nda su krizi!
banner240

Mumcular Barajı, Bodrum'un su ihtiyacını karşılamak için kullanılıyordu, ancak barajdaki su oranı yüzde 8'e kadar düştü ve seviye su alma ağzının altına indi. Bu nedenle Milas Geyik Barajı'ndan su alınmaya başlandı. Ancak Geyik Barajı'ndaki su seviyesi de yüzde 13'e kadar düşmüş durumda. Yakın bir gelecekte Geyik Barajı'ndaki suyun tükenmesi, Bodrum'un susuz kalabileceği bir krize yol açabilir.

Bu acil durum karşısında yetkililer, Bodrum'da yaşayanları mağdur etmeyeceklerini açıkladılar. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, kısa bir süre içinde su kesintilerinin başlayabileceğini belirtti, ancak kimseyi mağdur etmeyeceklerini vurguladı. Ancak Geyik Barajı'ndaki suyun tükenmesi, termik santrallerde elektrik üretiminde sıkıntılara yol açabilir ve Bodrum'un elektrik kesintileriyle de karşı karşıya kalabileceği öngörülüyor.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı Ceyhun Özçelik, yağışın gelmemesi nedeniyle Bodrum'da suyun tükenmekte olduğuna dikkat çekerek, "Dünya ortalaması itibarıyla kayıtlardaki en sıcak yaz ayını yaşadık. Bu anlamda iklimsel değişiklikleri görüyoruz. Bulunduğumuz coğrafya oldukça kurak geçti" dedi.

Mumcular ve Geyik Barajlarındaki su seviyelerinin ciddi şekilde azaldığını ve yeraltı su seviyelerinin düşük olduğunu belirten Özçelik, "Önümüzdeki günlerde zorlu bir dönem bizi bekliyor. Bu durum, suyun tamamen tükendiği anlamına geliyor. Bodrum'un içme suyu sıkıntısı, Geyik Barajı'nda son ölü hacmin üzerinde kullanılmaması gereken suyun kullanılmasıyla bir nebze gideriliyor. Ancak yağışlar gelmezse su kesintileri devamlı hale gelebilir. Acil durum eylem planı yapılması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Özellikle vatandaşların bilgilendirilmesi ve kendi su tüketimlerine dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Özçelik, yağış olmadığı takdirde suyun tamamen tükeneceğini ifade etti. Ayrıca, Geyik Barajı'ndan alınan suyun çamurlu olabileceği ve su temin sistemlerinde sorunlara yol açabileceği uyarısında bulundu.

Termik santrallerin su kaynaklarına erişimde sıkıntı yaşayacakları için enerji arzının güvenliğinin tehlikede olduğunu da ekledi. Özçelik, yetkili kurumların bir araya gelerek acil durum eylem planını hayata geçirmelerinin aciliyet arz ettiğini vurguladı. Bodrum, su ve elektrik kesintileriyle başa çıkmak için önemli önlemler almaya hazırlanıyor.

Erol Uçkan

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER