banner249

GEKA’nın desteklediği proje, Oscar ödülü aldı

türkiye bilişim dünyası’nın oscarı olarak nitelendirilen e-tr türkiye büyük ödülünü, geka’nın destekleyerek söke ovası sulama birliği’nin yürüttüğü “söke ovası akıllı sulama sistemi projesi akıllı ova” aldı.

GEKA’nın desteklediği proje, Oscar ödülü aldı
banner240
Türk Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD) ile Türk Bilişim Vakfı (TBV) tarafından düzenlenen ayrıca 2012 yılında TBMM Başkanlığının himayesinde gerçekleştirilen 10. E-TR Türkiye Yarışmasında Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın desteklediği, Söke Ovası Sulama Birliği Akıllı Su Yönetimi (Akıllı Ova) projesi Oscar olarak nitelendirilen en büyük ödülü aldı.

TBMM tören salonunda gerçekleşen yarışmanın elektronik oylaması ve ödül törenine TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, TBV Başkanı Faruk Eczacıbaşı başta olmak üzere çeşitli bölge milletvekilleri, finale kalan kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, belediye başkanları ve davetliler katıldı. Törene Söke’den Söke Ovası Sulama Birliği Başkan Vekili Güllübahçe Belediye Başkanı Yusuf Toptay, Söke Ovası Sulama Birliği Müdürü Ömer Yıldız, Söke Belediyesi Bilgi İşlem Biriminden Mehmet Zeylan ile Söke Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Bürosundan Levent Tuncer ve Aydın milletvekilleri katıldı.

Söke Ovası Sulama Birliği, Kamudan Vatandaşa e-Hizmetler kategorisinde Adalet Bakanlığı, İETT, Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Kütüphane Başkanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu ile yarışırken; yarışma sonucunda jüri üyeleri tarafından gerçekleştirilen oylamada birinciliği kazandı. Milli Kütüphane Başkanlığı ile aynı puanı alan Söke Ovası Sulama Birliği’nin Akıllı Ova projesi; 10. E-TR büyük ödülünü almaya hak kazandı.

Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın bölgenin yenilikçilik ve girişimcilik kapasitesini artıran, üretim, hizmet ve kurumsal altyapısını güçlendiren ve çevreye duyarlı projelerle, sürdürülebilir iktisadi kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla 2010 yılında başlattığı İktisadi Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazanan projeyi Söke Ovası Sulama Birliği gerçekleştiriyor. 27 Ekim 2010 tarihinde Denizli’de bulunan GEKA merkezinde imzalanarak start verilen projede çözüm ortağı olan SAMPAŞ ile 8-9 ay kadar süren çalışmalar neticesinde proje uygulanabilir hale getirilmiş.

BAŞKAN ÖZEKMEKÇİ; “KÜÇÜMSENECEK BAŞARI DEĞİL”
Finale Bakanlık düzeyinde kurumlarla kaldıklarını ve ‘Kamudan Vatandaşa’ kategorisinde büyük ödülü almayı başardıklarını ifade eden Söke Ovası Sulama Birliği Başkanı Necdet Özekmekçi; “DSİ başta olmak üzere bizden daha büyük kurumlar bu projeyi yapabilirlerdi. Ancak Söke Ovası Sulama Birliği’nin yapmış olması, taşradan bir kurumun Bakanlık düzeyinde büyük kurumlarla yarışarak başarı elde etmesi çok önemli ve küçümsenecek bir şey değil” diye konuştu.

“SÖKE OVASI AKILLI SULAMA (AKILLI OVA) PROJESİ NEDİR?”
Söke Ovası 15 Bin parselden oluşan 360 bin dekar alanı ile bölgenin hayat kaynağı. Tüm alanların sulaması ise Söke Ovası Sulama Birliği sorumluluğundadır. Söke Ovası Akıllı sulama Projesi sulama sahasında konuma dayalı bilgilerin (parsel büyüklükleri, arazi sınıfları, bitki deseni, sulama şebekesi) bilgisayar ortamına girilmesi, girilen bu veriler doğrultusunda analizlerin yapılması ve elde edilen sonuçlara göre sulama suyu miktarının az olduğu dönemlerde suyun en ekonomik şekilde kullanılmasının planlanmasını amaçlamaktadır.

Kurulan limnigraflar ile kanallardaki su seviyeleri anlık olarak takip edilebilecektir. Sahada mobil cihazlar ile toplanan veriler (tohum, ilaç, gübre türleri) doğrultusunda verim analizleri yapılabilmektedir. Sulanmaya başlanan parsellerin yine mobil cihazlar ile sisteme gönderilen bilgiler ile anlık olarak sulanan ve sulanmayan alanlar izlenebilmektedir. Kanalları besleyen kapakların bir kısmının uzaktan kontrolü zaman ve mekandan bağımsız olarak yapılmaktadır.

Türkiye’de ilk kez uygulanan Söke Ovası;nda sulamanın otomasyon sitemi ile teknolojik olarak yapılmasının yanı sıra Söke Ovası;nda fiziki ve üretim veri tabanını oluşturmayı hedefleyen proje; birçok yönden Türkiye;de sulamada uygulanacak ilkleri içeriyor. Söke Ovası’nın fiziki, üretim, sulama gibi tüm verilerini veri tabanında toplayacak olan proje; sağlanacak otomasyon sistemi ile ova sulamasının daha sağlıklı yapılabilmesini hedefliyor. Proje ile Söke Ovası’nın üretim haritası da ortaya konabileceği gibi, elde edilen veriler Söke Ovası ile ilgili uygulanabilecek tüm projelere de ışık tutacak.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER