banner249

SANAYİCİ NEFES ALDI

müjdat keçeci, tekstil ve hazır giyim sektörünün ihracat ve istihdamdaki payına dikkati çekerek, son dönemde ithal edilen ucuz tekstil ürünlerinin, sektör açısından bir tehdit haline geldiğini söyledi

SANAYİCİ NEFES ALDI
banner240
Müjdat Keçeci, tekstil ve hazır giyim sektörünün ihracat ve istihdamdaki payına dikkati çekerek, son dönemde ithal edilen ucuz tekstil ürünlerinin, sektör açısından bir tehdit haline geldiğini söyledi.

Denizli ekonomisinin bel kemiğini, tekstil ve hazır giyim sektörünün oluşturduğunu belirten Keçeci, birkaç yıldan bu yana yüksek işçilik ve enerji maliyetleri ile değerli TL gibi etkenlerden dolayı hızla artan ithalatın, Denizli ve Türkiye;nin tekstil ve hazır giyim üretimi ve ihracatına ciddi ölçüde zarar verdiğini dile getirdi.

Keçeci, Oda olarak havlu, çarşaf ve masa örtüsü gibi ev tekstili ürünleri ürünlerinin yanı sıra bebek giyim eşyaları ve iç çamaşırları gibi ürünlerin ithalatında korunma önlemi uygulanmasını talep ettiklerine dikkat çekerek, şöyle konuştu, ;Başta Çin olmak üzere, Güney Kore, Hindistan gibi ülkelerden ithal edilen tekstil ve hazır giyim ürünlerine vergi getirilmesi yönündeki çabalarımız sonuç verdi, mutluyuz. Ekonomi Bakanlığı;nın uygulamasıyla Çin, Güney Kore, Hindistan gibi ülkelerin ürünlerinin Türkiye;ye gümrüksüz olarak AB üzerinden sokulmasının önüne geçiyor. İstemlerimizin yerinde bulunduğunu ve ek vergilerin 90 gün sonra yürürlüğe gireceğini öğrendik. Bu uygulama, Denizli tekstil sektörüne biraz olsun nefes aldıracaktır.;;

Türkiye;nin serbest ticaret anlaşması yaptığı ülkelerin bu uygulamanın dışında bırakıldığını belirten Keçeci, ;;AB;nin yanı sıra İsrail, Mısır, Ürdün gibi bazı ülkeler, yürürlükteki anlaşmalar yüzünden bu uygulamanın kapsamı dışında kalıyor. Bu, önemli bir sorun. Alınan önlemlerin etkisini ister istemez sınırlıyor;; görüşünü bildirdi.
     
TEBLİĞ
Ekonomi Bakanlığının ;;İthalatta Korunma Önlemlerine İlişkin Tebliğ;;i, Resmi Gazete;nin dünkü sayısında yayımlandı. Tebliğ, Dünya Ticaret Örgütü Kuruluş Anlaşmasının eki Korunma Tedbirleri Anlaşması kapsamı dışında olmak üzere, İthalatta Korunma Önlemleri Hakkında Karar çerçevesinde 13 Ocak 2011 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan ;;2011/1 ve 2011/2 sayılı Tebliğler;; ile başlatılan soruşturma sonucunda alınan kararı içeriyor.

Soruşturmaya konu rapora göre, tekstil ve hazır giyim eşyası üreten yerli üreticilerin üyesi olduğu meslek örgütleri ve yerli üretici firmalar Ekonomi Bakanlığına gönderdikleri dilekçeler ile ithalata karşı önlem alınmasını talep etmişti. Söz konusu talepler Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü tarafından incelenmiş, inceleme sonucunda taleplerin değerlendirilmesi uygun görülmüş ve konu İthalatta Korunma Önlemlerini Değerlendirme Kuruluna (Kurul) sunulmuştu. Kurul yaptığı değerlendirme sonucunda bazı tekstil ve hazır giyim eşyasının ithalatında korunma önlemi soruşturmalarının açılmasına ve ithalata karşı geçici önlem alınması için Bakanlar Kuruluna öneride bulunulmasına karar vermişti.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER