banner249

Dağların tarihi yeniden yazılıyor

Çivril’in dağlık bölgelerinde ege Üniversitesi edebiyat fakültesi ekibi tarafından yürütülen yüzey araştırmalarında kalkolitik, erken tunç Çağ, orta tunç Çağ, geç tunç Çağ, demir Çağ, hellenistik döne

Dağların tarihi yeniden yazılıyor
banner240
Çivril’in dağlık bölgelerinde Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi ekibi tarafından yürütülen yüzey araştırmalarında Kalkolitik, Erken Tunç Çağ, Orta Tunç Çağ, Geç Tunç Çağ, Demir Çağ, Hellenistik Dönem ile Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerindeki iskanı ortaya koyan buluntular tespit edildi. Çok önemli bulgular elde ettiklerini belirten Dr. Fulya Dedeoğlu, "Dağların tarihi yeniden yazılıyor" dedi.

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Fulya Dedeoğlu ekibi ile Çivril, Çal ve Baklan ilçelerinin dağlık bölgelerinde ;Dağlık Bölge Prehistorik Dönem Yüzey Araştırması; yapmak için bir süre önce Turizm ve Kültür Bakanlığı;ndan izin aldı. Yüzey araştırması, Çivril;in Aşağı Çapak, Yukarı Çapak, Belence Dağları;nda 10 gün önce başladı. Kısa süre içerisinde 20;nin üzerinde arkeolojik yerleşim yeri tespit edildi. Dr. Fulya Dedeoğlu, çok önemli bulgular elde ettiklerini belirterek, "Dağların tarihi yeniden yazılıyor" dedi.

Kısa süredeki bulguların kendilerini de şaşırttığını vurgulayan Dr. Dedeoğlu, "Çivril;in kuzeydoğusunda yer alan Aşağı Çapak, Yukarı Çapak, Belence çevresindeki dağlık alanlarda yürütülen yüzey araştırmalarında 20;nin üzerinde arkeolojik yerleşim tespit edildi. Bugüne kadar Batı Anadolu;da yapılan tüm yüzey araştırmaları verimli geniş ovalar çevresinde yürütüldüğünden iskanın ağırlıklı olarak ova ve çevresinde yoğunlaştığı düşünülmekteydi. Bu yeni yüzey araştırması, sanılanın aksine dağlık alanların çok uzun bir süreçte, yoğun bir biçimde iskana uğradığını ortaya koydu. Yapılan çalışmalarda Kalkolitik, Erken Tunç Çağ, Orta Tunç Çağ, Geç Tunç Çağ, Demir Çağ, Hellenistik Dönem, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerindeki iskanı ortaya koyan buluntular tespit edildi. Önümüzdeki yıllarda bölgede yürütülen çalışmalarının sınırlarının genişletilmesine koşut olarak çok sayıda yeni yerleşimin tespit edilmesi bekleniyor" diye konuştu.

Dr. Fulya Dedeoğlu başkanlığındaki yüzey araştırmalarını Ege Üniversitesi;nden Araştırma Görevlileri Erim Konakçı, Bora Temür, Ali Ozan, Mehmet Yurtsever, Muhip Çarkı, Aslıhan Şener, Ayşen Çelebi ve Bakanlık temsilcisi Aynur Akan;dan oluşan ekip yürütüyor.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER