banner249

Dolarda tüm zamanların rekoru!

Ekonomi yönetimindeki değişikliklerin ardından Merkez Bankası, 27 ayın ardından faiz artırımına gitme kararı aldı. Bu kararın, KKM (Kredi Kartı Taksitlendirme) hesaplarında bankaların asgari faiz oranını kaldırma kararı sonrası birçok bankanın dün faiz oranlarını yüzde 20 ila 25 arasına çekmesine rağmen dolar kurunu kontrol altına alamamasıyla sonuçlandığı görülüyor. Dolar, 27,64 seviyesine yükselerek tüm zamanların rekorunu kırdı.

Dolarda tüm zamanların rekoru!
banner240

Nuray Tarhan'ın 10 Haber'deki haberi göre, uzmanlar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)'nin bu kararının, KKM hacminde yaşanan 101 milyar TL'lik düşüşü hızlandıracağını ve bu paraların büyük olasılıkla yıl sonuna kadar TL mevduata yönlendirileceğini belirtiyorlar. Çünkü şu anda aylık yüzde 4 faiz oranı oldukça cazip görünüyor. Ayrıca, doların yıl sonuna kadar 30-31 TL'ye kadar yükselmesi beklenirse, bu TL mevduata alternatif olarak cazip bir getiri sunabilir. Ancak yıl sonrasında döviz kurlarındaki yükselişin hızlanması durumunda, KKM'den çekilen paraların buraya yönlendirilmeme riski olduğuna dikkat çekiyorlar.

Ayrıca, Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Babuşcu, kamu bankalarının müşterilerini KKM'den TL mevduata geçiş konusunda çalışanlarına yoğun baskı uyguladığını paylaştı.

TCMB, TL mevduatının çekiciliğini artırmak için ağustos ayından itibaren bir dizi önlem almıştı. Ağustos ayında KKM'nin TL mevduata dahil edildiği TL payı rasyosu kaldırılarak yerine yeni bir TL payı rasyosu getirilmişti. Eylül ayında ise TL'ye geçişlerin arttığı görülerek TL payı artış hedefi yüzde 2,5'e yükseltilmişti. Bu kararların ardından birçok banka, KKM başvurularını cep telefonu uygulamalarında kapatmış ve müşterilerini paralarını TL mevduat hesaplarına yatırmaya ikna etmeye çalışmıştı.

Seçimin ardından yükselişe geçen döviz kuru, Merkez Bankası'nın son 4 toplantıda aldığı faiz artırımı kararları sonrası hafta ortasında rekor tazeledi. Güne 27,30 TL'den başlayan dolar, gün içinde rekor kırarak 27,64 TL'yi gördü.

Güncelleme Tarihi: 27 Eylül 2023, 13:26

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER