banner249

Vatandaşlar hayalet ağları ihbar ediyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ekosistem üzerindeki baskının azaltılması amacıyla Gökova Körfezi'nde denize bırakılan ve "hayalet ağlar" olarak adlandırılan av araçlarının temizlendiği, birçok şehirden vatandaşın, bulundukları bölgelerdeki hayalet ağların toplanması için proje yetkililerine ihbarda bulunduğu bildirildi.

Vatandaşlar hayalet ağları ihbar ediyor
banner240

Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından yürütülen "Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi" projesi kapsamında Gökova Körfezi'nde denizde bırakılan av araçlarının temizlenmesi için çalışmaların devam ettiği belirtildi. 


Proje kapsamında, temmuz ayında süren arazi çalışmalarında dalgıçlar ve su üstünde 10 kişilik ekibin görev aldığı ifade edilen açıklamada, 25 farklı noktada gerçekleştirilen dalış ve temizlik faaliyetlerinde 500 metre uzatma ve gırgır ı ile yaklaşık 8 bin metre parakete misinası toplandığı anlatıldı. 

Yürütülen çalışmalarda hayalet ağların büyük kısmının suyun altında halen aktif av yaptığının gözlendiği vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi, "Ağlara takılan türlerin arasında ölü lahozlar bulunurken canlı yakalanmış yengeçler ve bir karavida kurtarılarak denize geri salındı. 

Yakalanan türlerin büyük kısmının nesli tehlike altındaki türler olduğu göz önünde bulundurulduğunda, hayalet ağ baskısının ne derece büyük olduğu da ortaya çıkıyor. Bu durum balık popülasyonları üzerinde ek baskı yapmanın yanı sıra balıkçılık ekonomisini de olumsuz etkiliyor. Projenin sağladığı başarı vatandaşlar tarafından da ilgiyle takip ediliyor. 

Pek çok farklı şehirden vatandaş, bulundukları bölgelerdeki hayalet ağların toplanması için projenin iletişim kanallarından proje yetkililerine hayalet ağ ihbarında bulunmaya başladı." Açıklamada, hayalet ağ temizlik çalışmalarının ağustos ayında da devam edeceği, proje süresince çıkarılan av araçlarının ise Akyaka'da sergileneceği kaydedildi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER