banner249

Artık elbiseleriniz yağ, su ve kir tutmayacak

pamukkale Üniversitesi, dokuz eylül Üniversitesi ile devam eden tÜbitak destekli kariyer projesi, nano teknoloji kullanılarak yanmayan, yağ-su-kir tutmayan tekstil üretimi sağlayacak.

Artık elbiseleriniz yağ, su ve kir tutmayacak
banner240
Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurhan Onar, 7 yıl önce Türkiye’de ilk olarak sol-jel teknolojisini kullanarak nanosol kaplamalar ile tekstil malzemelerine çok fonksiyonel özelliklerin kazandırılması yönünde çalışmaları başlattıklarını söyledi. Onar, “Günümüzde çok fonksiyonlu tekstiller, tekstil endüstrisindeki değişimlerle birlikte önem kazanmıştır. Tekstil işletmesine de kolaylıkla uygulanabilen ve basit bir uygulama yöntemine sahip olan sol-jel teknolojisi ile nano boyutta kaplanan filmler ile tekstil materyaline pek çok özellik tek bir proses ile kazandırılabilmekte ve böylece ilave fonksiyonel özellikler verilerek çok yönlü bir tekstil materyalinin üretimi gerçekleştirilmektedir. Sol-jel yöntemi ile kumaşlara su, kir, yağ iticilik, antimikrobiyallik, güç tutuşurluk, UV koruyuculuk gibi çok fonksiyonel özellikler kazandırmak özellikle döşemelikler, perdeler ve masa örtüleri gibi ev tekstil ürünlerinde ve sporcu kıyafetleri ve askeri tekstiller gibi teknik tekstil ürünlerde kullanım alanı bulacaktır. Bununla birlikte sol-jel yöntemi ile kumaşların kullanım performansı artırılabilecektir” dedi.

SAĞLIK AÇISINDAN ÖNEMLİ
Yrd. Doç. Dr. Nurhan Onar, sol-jel yöntemi sayesinde daha az kimyasal madde kullanarak daha fonksiyonel ve daha yüksek performansa sahip kumaşların üretilmesinin mümkün olduğunu kaydetti. Onar, “Ayrıca çevreye, insan sağlığına zararlı olan flor içeren su iticilik maddeleri ve halojenleri içeren güç tutuşurluk maddeleri yerine alternatif sol-jel kaplama maddelerinin üretilmesi ve tekstil materyaline kaplanması çevre dostu uygulamalar açısından önem taşımaktadır. Böylece bu zararlı maddelerin az kullanılması veya hiç kullanılmaması ile çevre yükü azalacak ve insan sağlığına zararlı etkiler ortadan kaldırılabilecektir” dedi.

5 PROJE ÜRETİLDİ
Yedi yıldır yapılan çalışmalar neticesinde toplam 5 proje üretildi. Projeler arasında Sol-Jel Yöntemi Kullanarak Su İtici ve Güç Tutuşur Çok Fonksiyonlu Organik-İnorganik Hibrid Tekstil Kaplamalarının Üretilmesi, Sol-Jel Yöntemi İle Elde Edilen Nano Boyutlu Çapraz Bağlayıcı Ürün Eldesi ve Kumaşa Aplikasyonu, Sol-Jel Yöntemi Kullanarak Multifonksiyonel Tekstil Materyallerinin Üretimi ve Karakterizasyonu, Sol-jel Yöntemi Kullanılarak Tekstil Materyallerinin Elektriksel, Manyetik ve Mikrodalga Özelliklerinin Modifikasyonu ile Görünmezlik Özelliği Kazandırılması yer alıyor.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER