banner249

Sınavlarda sahteciliğe son!

Gediz Üniversitesi öğrencileri, TÜBİTAK desteğiyle mobil yoklama ve kimlik tanıma sistemi geliştirdi. Kişiyi parmak izinden tanıyan, istenirse göz retinası ya da avuç içi taramasıyla da kimlik kontrolü yapılmasına imkan tanıyan kablosuz cihaz, okullar ve işyerlerinde kullanılabilecek.

Sınavlarda sahteciliğe son!
banner240

 Yüksek güvenlik önlemleri sayesinde LYS, KPSS,ALES, YDS gibi merkezi sınavlarda da sahteciliğin önüne geçecek. 


Gediz Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği son sınıf öğrencileri Mehmet Hakan Selek ve Yüksel Akcabelen önemli bir yeniliğe imza attı. Gençler, Yrd.Doç. Dr. Yavuz Bayam’ın danışmanlığında Mobil Biometrik Vardiya Sistemi geliştirdi. İzmirli elektronik firması DekaDigital’inendüstri partneri olduğu çalışmayı TÜBİTAK da destekledi. Yaklaşık bir yıllık çabanın sonucunda Mobiva adı verilen mobil yoklama ve kimlik tanıma cihazı üretildi. 

Gedizli mucit gençlerin, ders yoklamalarını daha pratik hale getirip zaman kaybını azaltma düşüncesinden yola çıkarak imza attıkları Mobiva, hem eğitim kurumlarında hem de fabrikalarda kullanılabilecek. Yazılımından tasarımına tamamen öğrencilerin eseri olan kablosuz cihaz, kişiyi parmak izinden tanıyor. İstenirse göz retinası ya da avuç içi taramayla da kimlik kontrolü gerçekleştirilebiliyor. Kişilerin giriş çıkışlarını gün gün saat saat kaydedip tanımlandığı bilgisayara kablosuz veri transferiyle anında iletiyor. “TAMAMEN YERLİ TEKNOLOJİ” Mobiva, kablosuz olması, yüksek güvenlik önlemleri ve hızlı veri transferi sayesinde LYS, KPSS,ALES, YDS gibi merkezi sınavlarda da sahteciliğin önüne geçme olanağı sunacak. 

Sınavlara başka biri adına girenlerin anında tespit edilmesini sağlayacak. Yrd. Doç.Dr. Yavuz Bayam, projenin tamamen yerli teknoloji olması, düşük maliyeti ve kablosuz çalışması gibi özellikleriyle öne çıktığını söyledi. Projenin şu an kullanılan benzer sistemlere göre birçok üstünlük taşıdığını anlatan Yrd.Doç.Dr. Bayam, şu bilgileri verdi: "Örneğin İzmir’de yabancı bir firmaya ait fabrikada çalışanların işe giriş çıkış bilgileri, şirket merkezi dünyanın neresinde olursa olsun hiçbir kablo bağlantısı olmadan iletilebiliyor. Hızlı kontrol ve takip imkanı tanıyor.

 Okullardan işyerlerine ve merkezi sınavlara kadar geniş bir alanda kontrolü kolaylaştıracak Mobiva'ya şimdiden yoğun talep var.” “SERİ ÜRETİME GEÇİLECEK” Geçen günlerde düzenlenen İzmir İnovasyon Günleri’nde cihazlarını tanıtıp ilgiyle karşılanan ve elektronik firmalarından işbirliği teklifleri alan Mehmet Hakan Selek ile Yüksel Akcabelen de şöyle konuştu: “Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı desteğiyle kendi şirketimizi kurup seri üretime geçmeyi, bu milli teknolojiyi düşük maliyetle kullanıma sunmayı planlıyoruz. En büyük hayalimiz Mobiva'yı yurt dışına ihraç etmek, tüm dünyanın kullanımına sunmak. Bunu da başaracağımıza inanıyoruz.”

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER