banner249

Sayıştay Büyükşehir’in ipliğini pazara çıkardı!

Denizli Büyükşehir Belediyesi’ne ait Sayıştay raporu açıklandı. Raporda çok sayıda usulsüzlüğe dikkat çekildi. Başkan Zolan’ın belediyeyi kamu zararına uğratmasının yanı sıra DESKİ ve Ulaşım birimlerinde yasalara aykırı usulsüzlükler yapıldığı tespit etti.

Sayıştay Büyükşehir’in ipliğini pazara çıkardı!
banner240

Merakla beklenen 2022 Yılı Sayıştay Raporları Yayınlandı. Şifre Haber’in derlediği habere göre, Denizli Büyükşehir Belediyesi ile ilgili hazırlanan raporda A ve B başlıklar altında toplamda 8 ayrı konuda ‘ bulgu tespiti’ yapan Sayıştay müfettişleri, belediye yetkililerinin özellikle yeterli nakdi kasasında bulunmasına rağmen vergi borcunu ödemeyerek, bile isteye belediyeyi zarara uğrattıklarını belirledi. 

VATANDAŞTAN KESİLEN VERGİLERİ ÖDEMEMİŞLER…
Sayıştay Raporunun B- Diğer Bulgular Başlığı altındaki 3. bölümde yer alan ‘Yeterli Nakit Varlık Bulunmasına Karşılık Vergi Borçlarının Zamanında Ödenmemesi’ kısmında, Denizli Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin, kasalarında para bulunmasına rağmen vatandaştan kestikleri vergi borçlarını nasıl ödemedikleri, bu nedenle de belediyeyi nasıl zarara uğrattıkları ve bununla da yetinmeyerek, bu borçları kapatmak için belediyeye ait taşınmazların devrini yaparak ödemeye çalıştıkları ortaya döküldü.

YETERLİ NAKİT VARKEN, VERGİLERİN ÖDENMEDİĞİ GÖRÜLMÜŞTÜR…
Kurumun(Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin) yeterli kaynağı bulunmasına karşılık, sorumlu sıfatıyla kaynaktan kesilen ve/veya tahsil edilen vergi borçlarının vadelerinde ödenmediği görülmüştür.
Yapılan incelemelerde, kurumun banka hesaplarında yeterli varlığı bulunmasına, genel giderler ile personel giderlerinin rahatlıkla karşılanmasına ve çok sayıda yatırım harcaması için düzenli ödeme yapılmasına karşılık asli bir kamu alacağı olan ve tüm kamu hizmetlerinin finansmanı için temel bir kaynak durumunda olan, aynı zamanda yine belediyelerin merkezi idareden aldığı payın da kendisini oluşturan vergi ödemelerinin zamanında yapılmadığı, bunun yerine vergi borçlarının biriktirilerek belirli periyotlar halinde hazineye taşınmaz devri yapmak suretiyle ödeme yapıldığı görülmüştür.

KAMU ZARARINA NEDEN OLUNMUŞTUR…
Sorumlu sıfatıyla vergi kesintisi yapıp ödemek zorunda olanlar da kanun gereği ödenmeyen vergi borcundan sorumludur. Şayet vergi borcu zamanında ilgili vergi dairesine ödenmemişse ödenmeyen her ay için vergi aslına gecikme zammı da ilave edilecek ve tahsili sağlanacaktır.
Bu noktada gecikme faizi de kasıt, kusur ya da ihmal neticesinde ödenmek durumunda kalınıyorsa, ödenen tutar bir fazla ödeme niteliğinde olacağından kamu zararı olarak da nitelendirilebilecektir.
Ancak vergi borcu zamanında ödenmediği için sonradan yapılan ödemeler sırasında Kurum gecikme zammına da maruz kalmakta ve olması gerekenden daha fazla tutarda ödeme yapmaktadır.

1.214.144,18 TL GECİKME ZAMMI ÖDENMİŞ…
Kesin mizana bakıldığında 360 hesabına göre, 2021 yılından devredenlerle birlikte Kurumun ödemesi gereken toplam vergi miktarı 46.827.026,86 TL olup dönem sonunda bu tutarın 34.128.830,83 TL’si 368 hesabına aktarılmış kalan tutar ise 2023 yılına devretmiştir.
368 hesabında yer alan ve vadesi geçmiş olan toplam 41.998.515,05 TL vergi borcunun 18.674.101,31 TL’si 2022 yılında hazineye taşınmaz devri yapılmak suretiyle mahsuben ödenmiş, kalan tutar 2023 yılına devretmiştir.
Buna göre 2023 yılına devreden ve vadesi geçmiş olup gecikme zammı işlemeye devam eden vergi borcu toplamı 23.324.413,74 TL olarak görünmektedir.
Kurumun vadesi geçmiş borçlarının bir kısmının mahsuben ödenmesine kadar olan sürede 1.214.144,18 TL gecikme zammı işlemiş ve bu tutar da mahsuplaşmaya dahil edilerek ödenmiştir.

KAMU YARARINA OLMAYAN BU UYGULAMA SONA ERDİRİLMELİDİR…
Ancak Kurumun, vergi borçlarını ve diğer yükümlülüklerini vadesinde ödemeye yetecek düzeyde menkul varlıkları bulunmasına rağmen taşınmaz devri yapılacağı gerekçesiyle vadesi gelmiş vergi borçlarını ödememesi hem hazinenin vergi gelirlerini zamanında tahsil edememesine hem de gecikme zammı nedeniyle Kurumun fazladan ödeme yapmasına neden olmaktadır.
Her iki taraf için de kamu yararına uygun olmayan bu uygulamanın sona erdirilmesi ve mali imkanlar elverdiği ölçüde vergi borçlarının zamanında ödenmesinin sağlanması gerekmektedir.

BELEDİYENİN SAVUNMASINA, TOKAT GİBİ CEVAP…
Sayıştay Müfettişleri, Denizli Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin ‘Kurumun kent hizmetlerini yürütmekte kullanılan kaynak ihtiyacının sürekli arttığı, bu kapsamda zaman zaman borçlanma yoluna başvurulduğu, bununla birlikte taşınmaz satışı da yapılarak kaynak yaratılmak durumunda kalındığı’ yönündeki savunmasına ise
“Ancak burada söz konusu olan Kurumun özel hukuk işlemlerinden doğan ticari borcu değil, kamu hizmetlerinin yürütülmesinde en temel ve asli kaynak olan vergi borcudur. Dolayısıyla olayın diğer tarafı kamu maliyesi yani devlet hazinesidir.

VATANDAŞA ÖRNEK OLMASI GEREKEN KURUMSUNUZ…
Her ne kadar Kurum bir kamu kuruluşu olsa da, vergi borcunun zamanında ödenmemesi nedeniyle kamu maliyesince katlanılan külfet Kurum lehine oluşan kamu yararıdan çok daha fazladır.
Zira Kurum belirli bir alan için kamu hizmeti üretirken hazine tarafından toplanan vergiler tüm ülke için kamu hizmeti üretilmesinde kullanılmaktadır.
Ayrıca kamu kurumları, hukuk düzeninin korunmasında ve vatandaşlar ile özel kuruluşların yasalara uygun davranmasında örnek olması gereken kurumlardır.
Kamu kurumları faaliyet alanlarında işlem tesis ederken temel saikleri karlılık değil kanunlar ile usul ve esaslara uyum olması gerekmektedir. Bu nedenle karlı olduğu yaklaşımıyla vergi borcunun kasıtlı olarak ertelenmesi bir kamu kurumu için uygun görünmemektedir.”

SAYIŞTAY’IN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, ONA BAĞLI KURUMLAR OLAN DESKİ VE ULAŞIM A.Ş İLE İLGİLİ HAZIRLADIĞI SON RAPORUN TÜM DETAYLARINA, BULGU BÖLÜMÜNÜN ALTINDA VERECEĞİMİZ LİNKTEN ULAŞARAK OKUYABİLİRSİNİZ…
DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAYIŞTAY RAPORU BULGU DETAYLARI:  
A- 1. Gelirlerden Takipli Alacaklar Hesabına Kayıtlı Alacaklar İçin Tahakkuk Eden Gecikme Zammı ve Faizlerin Mali Tablolarda İzlenmemesi
2. Taşınmazların, Taşınmaz Formları ile Muhasebe Kayıtlarındaki Değerlerinin Uyuşmaması
3. Yatırım Avansları Hesabının Hatalı Kullanılması
B. Diğer Bulgular
1. Hafriyat ve İnşaat Atıkları Sahasının Belirlenememesi
2. Organize Sanayi Bölgesi Tarafından Tahsil Edilen Harçlardan Belediye Hesabına Yatırılması Gereken Tutarların Takip Edilmemesi
3. Yeterli Nakit Varlık Bulunmasına Karşılık Vergi Borçlarının Zamanında Ödenmemesi
4. Yevmiye Defterinde Boş Yevmiye Bırakılması
5. Pamukkale Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi Pamukkale Teknokent Yönetici Anonim Şirketine Yapılan Sermaye İştirak Bedelinin Hatalı Belirlenerek Ödenmesi

ULAŞIM A.Ş BULGU LİSTESİ…
A. Denetim Görüşünün Dayanağı Bulgular
Herhangi bir denetim bulgusu tespit edilmemiştir.
B. Diğer Bulgular
1. Zarar Etmesine Rağmen Şirketin Yüksek Tutarlı Sponsorluk Anlaşması Yapması
2. Şirket Personeli ve Personel Yakınlarına Şehir İçi Ulaşımda Kullanılması Amacıyla Ücretsiz
Taşıma Kartı Verilmesi
3. Şoförlere Yıllık Sınırın Üzerinde Fazla Çalışma Yaptırılması

DESKİ BULGU LİSTESİ:
A. Denetim Görüşünün Dayanağı Bulgular
1. Gelirlerden Takipli Alacaklar Hesabına Kayıtlı Alacaklar İçin Tahakkuk Eden Gecikme
Zammı ve Faizlerin Mali Tablolarda İzlenmemesi
2. Mali Tablolar Arasında Uyumsuzluk Bulunması ve Kesin Mizan ile Tahakkuk Servisi
Kayıtlarının Farklı Olması
3. Yatırım Avansları Hesabının Hatalı Kullanılması
4. 696 sayılı KHK Kapsamında Belediye Şirketinde İşçi Statüsünde Çalıştırılan Personel İçin
Kıdem Tazminatı Karşılığı Ayrılmaması
B. Diğer Bulgular
1. Taşınmaz Formları ve İcmal Cetvellerinin Düzenlenmemesi
2. Kamu Kurumlarından Olan Vadesi Geçmiş Su Alacaklarının Tahsil Edilmemesi
3. Dönem İçinde Yapılan Hatalı Tahakkuklar Nedeniyle İptal Edilen Tahakkuk Miktarının Çok
Yüksek Olması
4. İlçe Belediyelerine Ait Çevre Temizlik Vergisi Paylarının Gönderilmemesi Nedeniyle Bütçe
Emanetleri Hesabı’na Alınan Tutarların Kayda Alınış Sırasına Göre Ödenmemesi
5. Abonelik İşlemlerinin Başlangıcında Alınan Güvence Bedellerinin İadesinde Alınan
Döneme Göre Farklı Güncelleme Uygulaması Yapılması
6. İçme Suyu Şebekesine Verilen Su Miktarının Bir Kısmının Ölçülememesi
7. İşçilere Yıllık Sınırın Üzerinde Fazla Çalışma Yaptırılması
8. Yevmiye Defterinde Geriye Dönük Düzeltme Kaydı Yapılması ve Boş Yevmiye Bırakılması
9. Sayıştay’a Gönderilmesi Gereken Bazı Belgelerin Mevzuatta Belirtilen Süre İçinde
Gönderilmemesi
10. Bilgi Güvenliği Yönetimi Sisteminde Eksiklikler Bulunması

Erol Uçkan

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER