banner249

Çöken yolda ölüm yolculuğu

dokuz eylül Üniversitesi jeofizik mühendisliği bölümü uygulamalı jeofizik anabilim dalı başkanı prof. rahmi pınar, marmaris'te etkili olan şiddetli yağışlar sonrasında çökme meydana gelen yolun acilen trafiğe kapatılması gerektiğini bildirdi.

Çöken yolda ölüm yolculuğu
banner240
Marmaris Çevrecileri Derneği;nin daveti üzerine ilçeye gelerek incelemelerde bulunan Prof. Dr. Rahmi Pınar, daha sonra limandaki bir teknede basın toplantısı düzenledi. Marmaris-Muğla karayolunun 5. kilometresi Karadere mevkisinde çöken yolda inceleme yaptığını belirten Pınar, yolda büyük bir kayma meydana geldiğini gördüklerini söyledi. Çökmenin olduğu bölgede iki sorun olduğunu ifade eden Pınar, sözlerini şöyle sürdürdü, ;;Birincisi dere yatağının kontrol altına alınması gerekiyor. Bunun yapılıp yapılmadığını bilmiyorum. Büzler konularak dere suyunun buradan akıtılması gerekirdi. Heyelan nedeniyle mi oldu tam olarak bilmiyorum, ama incelemede büze rastladım. Eğer yok ise büyük bir hata yapılmış diyebiliriz. Çünkü yer altında gelen basınçlı suyu hiçbir şekilde önleyemezsiniz. İkinci hata ise istinat duvarları. Bu duvarlar öyle bir yere konulmuş ki o yükü kaldıramaz. İstinat duvarlarına gelmeden yükün başka yerlerde karşılanması gerekiyordu. Bunu da göremedik.;;

Yol yapımında sorunlar olduğunu ileri süren Pınar, yağmur nedeniyle hızlanan yer altı sularının derin bir çökmeye yol açtığını kaydetti. Yolun baş kısmının aynı zamanda heyelanın da başını oluşturduğunu dile getiren Pınar, ;;Aşağı doğru bakıldığında heyelanın ne kadar tehlikeli olduğu görülebilir. Yolun geri kalan kısmının yağmurlar sonrasında nasıl çökeceğini bilmek mümkün değil. Benim önerim başka sıkıntılar olmadan acilen o yolun kapatılması. Hava durumu da yağışların devam edeceğini gösteriyor. Önlemlerin alınması şart. Orada büyük bir rahatsızlık var. İki şerit de çökebilir;; diye konuştu.
Marmaris;in karadan tek giriş noktası olan yolda, hafta sonu etkili olan şiddetli yağışlar sonrasında çökme meydana gelmiş ve yolun bir şeridi trafiğe kapatılmıştı.

YANARDAĞ ARAŞTIRMASI
Rahmi Pınar, Marmaris;te bir ay içerisinde meydana gelen binden fazla depremin ardından geçtiğimiz aylarda bilim insanlarının yaptığı araştırma sonunda bulduklarını duyurdukları yanardağ ile ilgili de açıklama yaparak, yanardağların neden olduğu depremlerin büyük olmadığına dikkati çekti.

Yanardağların patlaması sonucu vereceği hasarın, depremlerden çok daha fazla olduğunu vurgulayan Pınar, ;;Yanardağların deprem etkinliklerini öğrenebilmek için etkin olan yanardağlarda uzun süreli yer sarsıntı ölçümlerinin yapılması gerekiyor. Bunların yapılıp yapılmadığını bilmiyorum. Örneğin burada 3 sene sonra yanardağın faaliyete geçeceğini söylüyorsanız, bunun en az 4 katı, yani 12 sene boyunca bir ölçüm yaparsanız bu periyottan bahsedebilirsiniz;; dedi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER