banner249

Türkiye;nin ilk ;Halı Resim Müzesi; Uşak;ta açıldı

türkiye'nin ilk halı resim müzesi, doğuş Üniversitesi ve istanbul kemerburgaz Üniversitesi Öğretim Üyesi devlet sanatçısı ressam prof. dr. devrim erbil önderliğinde uşak'ta kurulacak.

Türkiye;nin ilk ;Halı Resim Müzesi; Uşak;ta açıldı
banner240
Prof. Devrim Erbil, Türk halı sanatının geçmişten günümüze yansıtılacağı Türkiye;nin ilk Halı Resim Müzesi;ni kurmak için çalışma başlattıklarını bildirdi. Müzenin kurulma çalışmaları ile ilgili bilgi veren Prof. Erbil, Türk halı sanatının görsel arşivini oluşturmak istediklerini belirterek, müzenin Uşak Belediyesi, Uşak Üniversitesi ve çeşitli sivil toplum örgütleri tarafından desteklendiğini dile getirdi.

Halının, Türklerin insanlığa armağan ettiği bir teknik olduğunu söyleyen Prof. Erbil, müzenin oluşturulacağı mekanla ilgili çalışmalar yapıldığını belirterek, şöyle konuştu, ;;Halı denince akla ilk gelen yerlerin başında Uşak yer alıyor. Türk Halı Sanatını tanıtmak için bir müze kurmak istediğimizde ilk aklımıza gelen yer Uşak oldu. Uşak Belediyesi;ne bu fikrimizi söylediğimizde Belediye Başkanı Ali Erdoğan projeye oldukça olumlu baktı. Bizde çalışmalara başladık. ;Nasıl bir müze-; düşüncesini geliştirmeye çalışıyoruz. Uşak Üniversitesi projeyi destekliyor.;;

Müzede, Orta Asya;dan günümüze kadar Türk Halı Sanatını yansıtan pek çok halının bulunacağını, bunun yanı sıra resim sanatının halı ve kilim üzerine işlenmiş pek çok sanatçıya ait eserlerin yer alacağını bildiren Prof. Erbil, müzenin bir anlamda Türk halı Sanatının görsel arşivi niteliğinde hazırlanacağını belirtti.

Anadolu;nun pek çok bölgesinde değişik halı dokuma teknikleri ve motifleri olduğunu, müzede pek çok bölgeden eserlerin yer alacağını ifade eden Prof. Erbil, ;;Halı Ege;de, Karadeniz;de, Güneydoğu;da çok farklı. Biz tüm bu eserlerin yer alacağı müze oluşturmak istiyoruz. Bu gün değişik müzelerde çeşitli halı türlerini görmek mümkün. Ancak tümünün yer aldığı bir müze yok. İran;da, Afganistan;da, Orta Asya ülkelerinde bu tür sergi alanları var. Biz oluşturacağımız koleksiyonla hepsini birleştirmek istiyoruz. Gelenekselden moderne bir bakış açısıyla bu müzeyi oluşturma hedefindeyiz;; diye konuştu.

Uşak Belediye Başkanı Ali Erdoğan da, hem Türkiye;nin ilk Halı Resim Müzesi;ni kurmak hem de Uşak halılarını tanıtmak için belediye olarak çalıştıklarını belirterek, ;;Uşak halısı kentimizin en önemli kültür mirası. Eski bir evi restore ederek Dokur Evi olarak hizmete açtık. Prof. Devrim Erbil;in Halı Müzesi fikri bizleri çok heyecanlandırdı. En kısa zamanda müzeyi açmak istiyoruz;; dedi.
Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Çelik de, halı müzesi çalışmalarının önemli olduğunu ifade etti. Uşak Üniversitesi Halı Uygulama ve Araştırma Merkezi;nin projeye katkı sağlayacağını söyledi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER