banner249

Artan saman fiyatları üreticiye ilham oldu

manisa'nın soma ilçesindeki bir çiftçi, saman fiyatlarının artması üzerine hayvanları için çimlendirme yöntemiyle yem üretmeye başladı.

Artan saman fiyatları üreticiye ilham oldu
banner240
Soma ilçesinde bir çiftçi, saman fiyatlarının artması nedeniyle hayvanları için çimlendirme yöntemiyle yem üretmeye başladı.

Dualar köyünde geçimini hayvancılık yaparak sağlayan Mustafa Süren, beslediği 35 büyükbaş hayvanın yem masrafının zamanla arttığını, bunun da kendisini sıkıntıya soktuğunu söyledi.

Son zamanlarda saman fiyatlarının da artmasıyla birlikte bir arayışa girdiğini ve hayvanların yemlerini kendi üretmeye karar verdiğini belirten Süren, ‘Evimin yanında 40 metrelik bir dam vardı. Burada doğal yollarla arpa, mısır, buğdayı çimlendirme yöntemiyle yetiştiriyorum. Bu bitkileri büyükbaş hayvanlarıma yediriyorum. Hayvanların süt verimleri de yükseldi. Günde 25 kilo süt alıyorken 30 kiloya çıktı. Bir hafta içerisinde ürünler 20 santime ulaşıyor. Hem yem masrafından kurtuldum hem de hayvanlarım daha verimli hale geldi’ dedi.

YENİ YÖNTEMLE MALİYET DÜŞÜRMEYE ÇALIŞIYORLAR

Soma Ziraat Odası Başkanı Adil Yörük ise geçen yıl samanın balya fiyatı 3-5 lira arasında iken bu yıl 20 liraya kadar çıktığını, bunun da özellikle hayvan yetiştiricilerini zora soktuğunu belirtti.

Manisa ve Akhisar;daki sunta fabrikalarının piyasadaki samanları almasıyla birlikte bu ürünün fiyatının tırmanışa geçtiğini dile getiren Yörük,’Sunta, samanla yapıldığı için fabrikalar piyasadaki samanları topladılar. Çiftçiler ise samansız kaldı. İthal saman getirildi ancak o da yetmedi, fiyatlar çok yüksek. Kimi yetiştirici yazın zeytin yapraklarını toplayıp kurutuyor ve hayvanlara bunları yediriyor. Bazı çiftçiler ise ormandan ağaç yapraklarını toplayarak bu ihtiyacı gideriyor. Kimisi de böyle kendi yetiştirdikleri ürünleri hayvanlara veriyorlar. Üreticiler farklı farklı yöntemlerle maliyetlerini düşürmeye çalışıyorlar’ diye konuştu.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER