banner249

Antik mermer bloklar Açık Hava Müzesi’nde

afyonkarahisar'ın iscehisar ilçesinde, bacakale mevkisinde önceki yıllarda ortaya çıkarılan roma dönemine ait mermer ocağındaki bir bölümü işlenmiş mermer bloklar, daha iyi korunabilmesi ve açık hava müzesi çalışmaları için ilçe merkezine nakledildi.

Antik mermer bloklar Açık Hava Müzesi’nde
banner240
Bacakale;deki mermer ocağından çıkarılan bloklar, Kültür ve Turizm Bakanlığı;nca görevlendirilen Prof. Dr. Thomas Drew-Bear, Bakanlık temsilcisi ve arkeolog Emin Torunlar ile Afyonkarahisar Kültür ve Turizm Müdürlüğü görevlileri tarafından 1 kilometre uzaklıktaki İscehisar ilçe merkezinde yer alan tarihi Selçuklu Köprüsü yanına getirildi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Lokman Derya Solmaz ile eserleri inceleyen Vali İrfan Balkanlıoğlu, burada yaptığı açıklamada, Bacakale;de önceki yıllarda gün ışığına çıkarılan antik döneme ait mermer parçaların, planlanan çalışma doğrultusunda ilçe merkezine getirildiğini bildirdi.

Bu eserlerin tarihe ışık tutacağına inandığını dile getiren Balkanlıoğlu, ;;Mermercilik, Afyonkarahisar;a sonradan gelme bir meslek değildir. Mermerciliği tüm dünyaya öğreten, Afyonkarahisar;dır. Buradaki eserler de bunun kanıtıdır;; dedi.

Solmaz da Roma İmparatorluğu;nun en büyük mermer ocaklarından birinin İscehisar;da bulunduğunu anlatarak, burada beyaz ve kırmızı damarlı beyaz mermer çıkarıldığını ifade etti. ;;Menekşe;; diye adlandırılan kırmızı damarlı beyaz mermerin dünyada yalnızca İscehisar;da çıkarıldığını kaydeden Solmaz, bu mermeri Romalılar;ın çok beğendiğini ve heykel, sütun, duvar yapımıyla taban kaplaması için kullandıklarını söyledi.

Solmaz, Eskişehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu onayıyla eserlerin sergilenmesine yönelik proje hazırlamayı hedeflediklerini belirterek, ;;Bu park yapılıncaya kadar bin civarındaki mermer taş, köprünün yanında korunacak. Proje gerçekleştiğinde yeşil alan içinde yerli halk ve yabancı turistler, dünyada pek örneğine rastlanmayan bu taşlar arasında gezerek antik dünyayı yaşayabilecek;; dedi.
İnceleme gezisinde, İscehisar Kaymakamı Murat Kütük, Belediye Başkanı Mustafa Çibik ve Afyonkarahisar Arkeoloji Müzesi Müdürü Mevlüt Üyümez hazır bulundu.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER