banner249

Tarihe kepçeyle daldık!

Denizli’nin Kale ilçesinde devam eden doğal gaz çalışmaları esnasında tarihi eser niteliği taşıyan bir lahit bulundu. İçerisinden kemik parçaları da çıkan lahit üzeri kapatılarak koruma altına alındı. 

Tarihe kepçeyle daldık!
banner240

Kale ilçe merkezinde bulunan Cevherpaşa Mahallesi Yaşam Sokak'ta doğal gaz çalışması yapan ekipler, iş makinesiyle yolu kazdığı esnada kepçenin bıçağına lahit mezarı takıldı. Lahit mezarın ortaya çıkartılması için durumun haber verilmesi üzerine gelen Denizli Müze Müdürlüğü yetkililerinin gözetiminde çalışma başlatıldı. Doğal gaz çalışmalarına ara verilirken, tarihi eser niteliği taşıyan lahit mezarın bulunduğu alan güvenlik çemberine alındı. Denizli Müze Müdürlüğü uzmanlarının yaptığı incelemeler sonucunda, içerisinden kemik parçaları da çıkan lahit mezarın üzeri kapatılarak koruma altına alınmasına karar verildi. Yaşam Sokak'taki kazı çalışmaları sonlandırılarak, doğal gaz hattının bir arka sokaktan geçirilmesi için kazı çalışmaları o bölgeye yönlendirildi. 

"EVİMİZİN ÖNÜNDEN TARİHİ MEZAR ÇIKTIĞINI ÖĞRENİNCE ÇOK ŞAŞIRDIK" 
Yıllardır gelip geçtiği kapısının önünde tarihi lahit mezar bulunan Recep Yitik, “Ekipler burada doğal gaz çalışması yapıyordu. Sabah bir anda çalışmalar durdu. Tarihi bir mezar bulunduğunu duyduk. Şimdiye kadar böyle bir şey hiç bulunmamıştı. Evimizin önünden tarihi mezar çıktığını öğrenince çok şaşırdık” dedi. 

"ŞU ANDA MEZARIN OLDUĞU BÖLGEDE GÜVENLİK ÇEMBERİNE ALINDI" 
Kazı çalışmalarını sanat tarihi uzmanlarının başarıyla yürüttüğünü belirten Kale Belediye Başkanı Mehmet Salih Sağınç ise, “İlçemizde geçen yıl başlayan doğal gaz çalışmaları bu yıl da devam ediyor. Bu çalışmalar esnasında geçmiş tarihlere ait insan mezarına rastlandı. Tabii ki çalışmaları yapan ekip, durumu yetkilere bildirdi. Bu bölgede gerekli güvenlik önlemleri alındı. Tarihi çok eski ilçemizde kazı çalışmaları devam ediyor. İlçede kazı çalışmaları yürüten Prof. Dr. Mustafa Beyazıt ekibi ile gelip, mezarın çıktığı yerde gerekli işlemleri yaptı. Şu anda mezarın olduğu bölgede güvenlik çemberine alındı. Mezarlıkla ilgili çalışmalar devam ederken, doğal gaz çalışmaları da aynı hızla devam edecek. İlçemiz 2 bin 200 yıllık geçmişe sahip. Biz daha çok bu bölgede mezarlıklara rastlayacağız diye düşünüyorum. O yüzden doğal gaz ile ilgilenen ekipler, çalışmalarını dikkatlice yürütüyor” diye konuştu. 
 
 

Erol Uçkan

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER