banner249

Gazeteciler yoksulluk sınırında!

CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, yerel basının sorunlarını 24 Temmuz Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü’nde Meclis gündemine taşıdı. Yerel basının bütün basın yayın yaşamının kılcal damarları gibi olduğunu belirten Arpacı, “Özellikle de özgür ve bağımsız bir yerel basın demokrasinin yerelden inşası için oldukça önemlidir” dedi.

Gazeteciler yoksulluk sınırında!
banner240

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, 24 Temmuz Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü’nde yerel basının sorunlarını TBMM gündemine taşıdı. Hukukun, demokrasinin, temel hak ve hürriyetlerin hâkim olduğu toplumlarda basın yayın organlarının, halkın doğru haber alma hakkını sağlamanın en önemli unsurlarından biri olduğunu belirten Arpacı, “Özellikle de özgür ve bağımsız bir yerel basın demokrasinin yerelden inşası için oldukça önemlidir” dedi.

GAZETECİLER YOKSULLUK SEVİYESİNDE, ASGARİ ÜCRET VE ALTINDA MAAŞLARLA GÖREV YAPIYOR

Gazeteciler Cemiyeti tarafından hazırlanan Gazetecilerin Mesleki Memnuniyeti 2022 Araştırma Sonuçları Raporu'na göre, gazeteciler yoksulluk seviyesinde, asgari ücret ve altında maaşlarla görev yapmaya çalışmaktadır. Sıklıkla işsiz kalma ve yargılanma endişesi taşımaktadır. Gazeteciler ağır siyasi atmosfer, şiddet, sansür ve otosansür ortamında günlük yasal çalışma süresinin üzerinde, yer yer 13 saati aşan mesailerle görev yapmak zorunda kalmaktadır. Araştırma sonuçlarına göre gazetecilerin sadece yüzde 46,8’i yasal çalışma süresi olan 8 saat ve altında çalışmaktadır. Aralık 2022 itibariyle gazetecilerin yüzde 38,1’i yani üçte birinden fazlası asgari ücret ve altında maaş almaktadır. Gazetecilerin yüzde 82,2’si 10 bin TL altındaki ücretlerle geçinmeye çalışmaktadır.

YÜZDE 20’LİK VERGİ REKLAM İPTALLERİNE NEDEN OLUYOR

Yerel basının varlığının sürdürülebilmesi için reklam vergisi oranlarının gözden geçirilmesi ve Basın İlan Kurumu'nun komisyon oranlarının düşürülmesi gibi adımlar atılması gerekmektedir. Türkiye'de yerel basının karşı karşıya kaldığı mali sorunlar da önemli bir konudur. Reklam vergisi (KDV) oranlarının yüzde 20 olması nedeniyle reklamların iptal edilmesi yaygın bir durumdur. Yerel basın özellikle bu durumdan olumsuz etkilenmekte ve zor anlar yaşamaktadır. Ayrıca, Basın İlan Kurumu'nun komisyon oranlarının yüzde 15 olması da yerel basın için ciddi bir mali yük oluşturmaktadır. Yerel gazetelerin ilan gelirleri üzerindeki bu yüzde 15'lik kesinti, onların maddi kaynaklarını etkilemekte ve sürdürülebilirliklerini engellemektedir.

YEREL BASININ DESTEKLENMESİ GEREKMEKTEDİR

Dünya genelinde yerel basın teşvik edilirken, Türkiye'de yerel basının maddi kaynakları kamuya yönlendirilmekte ve bu da yerel basının zor durumda kalmasına neden olmaktadır. Yerel basın, toplumun haber alma özgürlüğünü sağlayan ve yerel haberleri kapsayan önemli bir kurumdur. Dolayısıyla, yerel basının maddi kaynaklarının güçlendirilmesi ve desteklenmesi gerekmektedir. Bu nedenlerle yerel basının yaşadığı sorunların tespiti ve çözümleri için gerekli önlemlerin alınması amacıyla Meclis bünyesinde bir araştırma komisyonu kurulması gerekmektedir.

Erol Uçkan

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER