banner249

Mahkeme kararına ilginç kutlama !

Muğla’nın Bodrum ilçesinde yapılmak istenen Rüzgar Elektrik Santralleri için Muğla 2. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verirken, bu karar Bodrumlular tarafından sevinçle karşılandı.

Mahkeme kararına ilginç kutlama !
banner240
İlçeye bağlı Yalıkavak Mahallesinde yapılması planlanan ve geçtiğimiz haftalarda inşaat çalışmaları başlayan rüzgar elektrik santralleri ile ilgili, bölgede arazisi olan ve yaşanan bazı vatandaşlar adına açılan davada mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Karar üzerine Bodrum Belediye Meydanında toplanan bölge halkı mahkemenin kararını davul zurnayla kutlarken, kutlamaya CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir ve Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon başta olmak üzere çok sayıda sivil toplum örgütü üyesi katıldı.



Yerel kıyafetler giyen kadınların davul zurna eşliğinde yöresel oyunları oynamasının ardından bir açıklama yapan Bodrum Yarımadası Çevre Koruma Platformu üyesi Mustafa Tanışık şunları söyledi;



"RES şirketi, yargı kararlarını yok sayarak izinsiz şekilde Geriş tepelerinin bağrını deşmeye, tarım alanlarını ve SİT alanlarını yok etmeye başladı. Bodrumlularca açılan davalarda Muğla 2. İdare Mahkemesi uzun süreden beri beklenen kararını verdi. 5 ayrı üniversiteden 9 ayrı uzman tarafından her dava için hazırlanan 80'er sayfalık bilirkişilik raporlarına dayanmaktadır. Bu bilirkişilerin tamamı oy birliğiyle Geriş RES projesinin insan sağlığı ve çevreye zarar vereceğini kamu yararı olmadığını belirtmiştir. Açılan davalarda şirket lehine sonuçlanan tek bir dava bile yoktur”.



Mustafa Tanışık’ın ardından bir konuşma yapan Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ise şunları söyledi;"Bodrum halkının medeni ve hoşgörülü oluşu bu firmaya biraz da ev sahipliği yapmıştır. Bugün de bu kararla bu mutluluğu yaşıyoruz. Bu dava bundan sonra da devam edecek. Önümüzdeki hafta Yalıkavak meydanında bu direnişi bir kez daha göstereceğiz. Biz RES'lere değil Bodrum'un kentsel kimliğinin bozulmasına karşıyız"


CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir ise, "Biz enerjiye karşı değiliz, hele yenilenebilir enerjinin hep yanındayız. Ama gelip de evimin tepesinde, limanda, turistlerin başında böyle birşeyin yapılmasına karşıyız" dedi.



Bölgedeki arazi sahiplerinin avukatı Remzi Kazmaz ise, bir yıldan bu yana RES'lerle mücadele ettiklerini belirterek, "HES'lerin de, RES'lerin de kurulduğu alanlar hep insanların yaşadığı alanlardır. Canlıların yaşadığı alanlar olmasından dolayı, bu güzel ülkeyi ve dünyayı korumak adına hep hukuki mücadele yaptık. Bu karar sadece benim değil, Bodrumlu sivil toplum kuruluşlarının, halkın mücadelesiyle alınan karardır. Geriş halkının kararıdır. RES'ler Bodrum'dna gidene kadar hep omuz omuza olacağız. Türkiye'deki tüm çevre dostlarını Yalıkavak'a bekliyorum. Türkiye bir hukuk devletidir. Ama ben bu karar şüpheyle bakıyorum, yarın ne olacağı belli olmaz. Bir yıl 20 gündür bu olayla uğraşıyoruz. Mahkeme kararlarına rağmen firma bölgeye girdi. Bodrum halkı bölgede çadır kurdu Bodrum Kaymakamı faaliyeti durdurmak zorunda kaldı” dedi.



Öte yandan mahkemenin verdiği bu ara karar üzerine, yatırımı yapan firma olan Rüzgar Elektrik Üretim A.Ş., inşaat faaliyetine şimdilik ara verdiğini yazılı bir basın açıklamasıyla duyurdu.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER