banner249

Azospermi, Microtese Nedir?

Azospermi, erkeklerde gözlemlenen ve kısırlığa neden olabilen bir cinsel sağlık sorunudur. Sağlıklı bir erkek üreme organı, halk arasında ersuyu olarak bilinen meni salgılar. Menide sperm olmaması durumu ise genel olarak azospermi olarak adlandırılır.

Azospermi, Microtese Nedir?
banner240

Azospermi, Microtese Nedir?

Azospermi, halk arasında kısırlık (infertilite) olarak bilinen duruma sebebiyet verebilir. Temel olarak azospermi iki şekilde ortaya çıkar. Tıkanıklığa bağlı olan ya da tıkanıklığa bağlı olmayan şeklinde iki farklı biçimde kategorize edilen azospermi, bazı durumlarda tedavi edilebilir. Bununla birlikte kısırlık nedeniyle çocuk sahibi olamayan erkeklerde farklı yöntemlerin uygulanması da mümkündür. Günümüzde özellikle tüp bebek uygulaması çocuk sahibi olamayan erkekler tarafından yaygın olarak tercih edilen bir tedavi yöntemidir.

Azospermi Nedir?

Azospermi, erkek üreme organında yer alan meni içerisindeki sperm sayısında yetersizlik ya da işlev bozukluğu oluşması şeklinde tanımlanabilen bir erkek cinselliği sorunudur. Genel olarak menide hiç sperm bulunmaması hali olarak tanımlanır. Bununla birlikte meni içerisinde herhangi bir sperm bulgusuna rastlanmazken, azospermi yaşayan bireylerin testislerinde sperm gözlemlenebilir. Tıkanıklığa bağlı ya da tıkanıklığa bağlı olmayan şeklinde iki farklı biçimde kategorize edilen azosperminin türü üroloji uzmanının muayenesiyle belirlenir. Hastalığın nedeninin tespit edilmesinin ardından tedavi süreci başlayabilir ve kişi çocuk sahibi olabilir.

Azospermi Tedavisi

Azospermi tedavisi, her zaman mümkün olmayabilir. Bununla birlikte micro tese ameliyatı olarak adlandırılan özel tekniklerle hastalığa neden olan durumların büyük oranda giderilmesi mümkündür. Fakat operasyonun ve tedavinin başarısı çok büyük oranda hastalığın arkasında yatan nedenlere bağlıdır. Dolayısıyla hastalığın neden geliştiği tedavi sürecinde oldukça önemli bir belirleyici unsurdur.

Microtese Ameliyatı Nedir?

Microtese ameliyatı, genel anestezi uygulamasının ardından yapılan cerrahi bir işlemdir. Microtese ameliyatında testis açılır ve gelişmiş teknolojik tıbbi araçlar kullanılarak spermler incelenir. Ardından açılan kanallar yardımıyla spermlere ulaşılır ve bu spermler elde edilir.

Microtese ameliyatıyla %60 oranında testislerden sperm elde etme başarısı vardır. Özellikle çocuk sahibi olamayan erkekler için microtese ameliyatı, oldukça etkili sonuçlar vadedebilir. Bununla birlikte operasyon öncesinde uzman üroloğun incelemesi ve hastalığın hangi sebeple ortaya çıktığının analizler aracılığıyla tespit edilmesi operasyon başarısı açısından oldukça belirleyicidir.

Erol Uçkan

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER