banner249

Zeybekci Avustralya’ya gidecek

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, G-20 Ticaret Bakanları Toplantısı vesilesiyle 17-19 Temmuz 2014 tarihlerinde Avustralya’ya resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Bakan Zeybekci, bugün akşam saatlerinde Avustralya’ya hareket edecek.

Zeybekci Avustralya’ya gidecek
banner240

Aralarında Yeni Zelanda Ticaret Bakanı Tim Groser, Avustralya Ticaret ve Yatırım Bakanı Andrew Robb, Kanada Uluslararası Ticaret Bakanı Ed Fast, Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Rob Davies, İngiltere Ticaret Bakanı Lord Livingston, Rusya Federasyonu Ekonomik Kalkınma Bakanı Alexey Valentinovich Ulyukaev ve Singapur Ticaret ve Sanayi Bakanı Lim Hng Kiang’ın da bulunduğu bir grup G-20 üyesi ülke temsilcisi ile, ikili ticari ilişkilerin yanı sıra, G-20 Ticaret Bakanları toplantısı gündeminde yer alan konuların ve Türkiye’nin 2015 yılı G-20 Dönem Başkanlığının ele alınacağı ikili görüşme gerçekleştirecek olan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Program kapsamında, ayrıca Türk-Avustralya İş Konseyi Toplantısına iştirak edecek ve Avustralya’da yerleşik Türk girişimciler ve profesyoneller ile bir sohbet toplantısında bir araya gelecek. 


19 Temmuz 2014 tarihinde G-20 Ticaret Bakanları Toplantısı kapsamında “G-20 üyelerinin kapsamlı büyüme stratejilerinin bir parçası olarak ticaret” ve “G-20 küresel ticaret sistemini nasıl güçlendirebilir?” temalı oturumlarda konuşacak olan yapacak olan Ekonomi Bakanı Sayın Zeybekci ayrıca, G-20 Ticaret Bakanları Toplantısı Sonuçlarını, ev sahibi Avustralya’nın Ticaret ve Yatırım Bakanı Andrew Robb ve Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Genel Direktörü Roberto Azevedo ile birlikte bir Medya Konferansı ile duyurulacak.

Bilindiği üzere G20, dünyanın önde gelen 20 ülkesi tarafından kurulmuş, dünya nüfusunun 2/3’sini temsil eden, dünya ticaretinin %80’ini kapsayan ve ekonomik yönetişimde etkin bir uluslararası forumdur. Daimi Sekretaryası bulunmayan G–20, dönem başkanlığı her sene Gruba dâhil farklı bir bölgeden bir üye ülke tarafından üstlenilecek şekilde faaliyet göstermektedir.2014 yılında Avustralya tarafından yürütülen G-20 Dönem Başkanlığını 1 Aralık 2014 tarihinden itibaren bir yıllık süreyle Türkiye üstlenecektir. Ayrıca, Türkiye, Aralık 2013 tarihi itibariyle, şu anki dönem başkanı Avustralya ve bir önceki dönem başkanı Rusya Federasyonu ile birlikte G-20 Troykasında yer almaya başlamıştır. Dönem Başkanı sıfatıyla ülkemiz, 2015 yılında G-20’nin gündemini, öncelik vereceği alanları ve çalışma takvimini belirleyecek; Liderler Zirvesi, Bakanlar ve diğer düzeylerde yapılacak tüm toplantı ve faaliyetlere ev sahipliği yapacak; Çalışma Gruplarının toplantılarına başkanlık edecek ve faaliyetlerini yönlendirecek.

G-20 2014 Avustralya Dönem Başkanlığında, “önümüzdeki beş yıl içinde küresel büyümenin ilave %2 oranında artırılmasına yönelik belirlenen hedef ışığında, her bir G-20 ülkesinin bu hedefe ulaşılmasına katkı sağlayacak kapsamlı büyüme stratejileri geliştirmesi kararlaştırılmıştır. Ticaret söz konusu hedefin en önemli ayaklarından biri olarak değerlendirilmiş; ticaret konularına G-20 gündeminde daha güçlü yer verilmiştir.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER