banner249

Menderes’te çevre felaketi!

Ege’de tarım arazilerinin can suyu olan Menderes Nehri’nde, suda yaşanan kirlilikle ilgili çalışmalar sürerken, şimdi de çevre kirliliği sorunu ortaya çıktı. Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, sanayi atıklarının bilinçsizce Büyük Menderes Nehri’ne atıldığını belirterek, “Hiç mi vicdanları sızlamıyor” dedi.

Menderes’te çevre felaketi!
banner240

Hizmet Gazetesi’nden Ümit Bilgiç’in yaptığı haberde, Ege ve Denizli’de tarım arazilerinin adeta can suyu olan Menderes Nehri’nin, yıllardır sanayi ve belediyelerin atıklarıyla kirletildiği yer aldı. Son yıllarda Menderes Nehrinin korunması için başlatılan çalışmalar, nehirde yaşanan kirliliği bir nebze de olsa azalttı. 


Nehirdeki kirlilik ile mücadele devam ederken, şimdi de çevre sorunları nehri tehdit eder duruma geldi. Nehrin sanayi bölgelerine yakın olan kollarında önemli çevre kirliliklerinin yaşandığını ve bu durumun içler acısı bir hale geldiğini ifade eden Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, “Nehirdeki su kirliliğini azaltmak için çalışmalar yaparken, şimdi de çevre kirliliği ile mücadele etmeye başladık. Sanayi kuruluşları tarafından bilinçsizce atılan kimyasal atıklar, tarım arazilerine zarar verir hale geldi” dedi. 

TARIM ARAZİLERİ DÜŞÜNÜLMÜYOR
En önemli kirliliğin Denizli Organize Sanayi Bölgesine yakın olan Kocadere Mahallesi Sarıçay deresinde yaşandığını ifade eden Gemici, “Sarıçay, Menderes Nehri’nin en önemli kollarından birisi. Bu bölgede önemli oranda meyvecilik yapılmakta ve binlerce dekarlık alan çiftçilerimiz tarafından işlenmektedir. 

Ne yazık ki sanayi kuruluşlarımız kimyasal atıklar başta olmak üzere, kömür tozları ve tekstil atıklarını bu derenin kenarına bırakıyorlar. Bu da bölgede önemli bir çevre sorununa neden olmakta. En önemlisi kömür tozları ve bu tozlar rüzgârla birlikte meyve bahçelerine giderek önemli zararlar veriyor” dedi. 

HERKES GÖREVİNİ YAPMALI
Bu bölgeye atıkların atılmaması için herkese önemli görevlerin düştüğünü ifade eden Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, “Başta sanayicilerimize önemli görevler düşüyor. Binlerce dekarlık tarım arazileri zarar görüyor. Vicdanı sızlayan var mı acaba? Artık bu durumun önüne geçilmesi gerekiyor. Çevre timlerinin başta atıkları atanları ve kömürle elektrik üretimi yapan sanayi kuruluşlarını takibe almalı. Aksi taktirde tarım arazilerimiz yok olacak” dedi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER