banner249

Her yıl 40 bin kişi engelli hale geliyor

Aktif Sosyal Tüm Engelliler Derneği (ASTED) Başkanı Namık Tuncel, 2012 yılında 1 milyon 300 bine yakın trafik kazasının meydana geldiğine, bu kazalarda ağır yaralananların sayısının 286 bin 102 kişi olduğuna dikkati çekerek, "Her sene 30-40 bin vatandaşı engelli bırakıyoruz" dedi.

Her yıl 40 bin kişi engelli hale geliyor
banner240

İzmir Emniyet Müdürlüğü ve Konak Kaymakamlığı ile trafik etkinliği düzenleyen ASTED üyeleri, Basmane Meydanı'nda Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan trafik verilerinin yer aldığı broşürleri sürücülere dağıttı. 


ASTED Başkanı Tuncel, özellikle tatil ve bayram öncesi bu etkinliği düzenlediklerini belirterek, "Engellilerin engelli olmalarındaki en büyük nedenlerinden birinin trafik kazaları olduğunu dile getirmek istiyoruz" dedi. 

Amaçlarının trafik kaza sayısındaki artışa dikkat çekmek olduğunu ifade eden Tuncel, "2002 senesinde 400 bin kadar trafik kazası olurken 2012 yılında bu rakam 1 milyon 300 bine yaklaştı. Burada ağır yaralı olan 286 bin 102 vatandaşımız var, bunun sadece yüzde 10'unu ebedi sakat olarak düşünürsek biz her sene trafik kazasında 26 bin insanı engelli olarak bırakıyoruz. Bunun dışında kayıtlara geçmeyen, jandarmanın trafik kazaları verileri dahil değil. Onu da üstüne eklersek biz her sene 30-40 bin vatandaşı engelli bırakıyoruz" diye konuştu. 

Vatandaşların "bana engelllilik yaklaşmaz, ben engelli olmam" yaklaşımında bulunduğunu dile getiren Tuncel, şunları söyledi, "Burada dikkatimizi çeken bir şey var, engellilik bana yanaşmaz, ben engelli olman mantığında insanlar halbuki her an her saniyede engelli kalabilirsiniz. Bizim bu çalışmamızın içinde engelli olmasının sebebi trafik kazası olan arkadaşlarımız var. 

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün hazırlamış olduğu trafik verilerinin yer aldığı broşürleri sürücülere dağıttık. Bizim burada insanlardan istediğimiz tek bir şey var. Engelsiz kalın, 5 dakikanızı ayrıp broşürleri okuyun. Bu sizin hayatınız, bizim için bir şey değiştirmeyecek biz engelliyiz ama siz engelli olmayın."

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER