banner249

Denizli’nin kent arşivi oluşturuldu

denizli belediye başkanı osman zolan, daha önce türkiye'nin hiçbir ilinde görülmemiş çalışmayı bilim dünyasının hizmetine sunduklarını belirtti. Åžehirlerin yüzyıllar boyunca orada yaşayan insanla

Denizli’nin kent arşivi oluşturuldu
banner240
Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, daha önce Türkiye;nin hiçbir ilinde görülmemiş çalışmayı bilim dünyasının hizmetine sunduklarını belirtti. Şehirlerin yüzyıllar boyunca orada yaşayan insanların hatıralarıyla dolu olduğunu dile getiren Zolan, ;;Denizli Belediyesi ve Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, daha önce Türkiye;de hiçbir ilde görülmemiş bir çalışmaya imza attı. Başta tarihçiler olmak üzere bütün sosyal bilimcilerin ortak talepleri haline gelen bir kent arşivinin oluşturulması için büyük çaba harcandı. Belediye, Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü ile çalışma yürüterek Türkiye;de ilk kez bir ilin Osmanlı Dönemi;ndeki tüm arşivlerini çıkarıp Denizli Kent Arşivi;ni oluşturdu;; diye konuştu.

Kent Arşivi;nde ilk olarak 52 bin Osmanlıca belgenin bilim dünyasının hizmetine sunulduğunu kaydeden Zolan, belgelerin dijital ortama aktarılarak Denizli Kent Arşivi;nin ilk bölümünün ortaya çıkarıldığını, çalışma bitiminde ise bu rakamın 100 bin belgeye ulaşacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Zolan, Denizli Kent Arşivindeki belgelerin başlangıç tarihinin 1500;lü yıllara dayandığının altını çizerek, arşivin görülebileceği alanın hazırlıklarının tamamlanmak üzere olduğunu söyledi. Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü;nden arşiv uzmanı tarihçi Muzaffer Çetin de, 3 kişilik çekirdek kadro ve 50 kişilik yardımcı ekiple 3 aylık bir süreçte çalışmaları tamamladıklarını ifade etti.

Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü, ;;Daha önce bu şekilde İzmir;de bir kent arşivi yapıldı, dönemin belediye başkanı Ahmet Piriştina;nın hayatını kaybetmesiyle o da bitirilemedi. Derli toplu olarak ilk defa Denizli yapıyor bunu. Hemen hemen tamamına yakın bölümünü Denizli;ye kazandırdık. 52 bin arşiv Osmanlı arşivi, 20 bin de Cumhuriyet arşiv olmak üzere toplam 72 bin belgeyi kullanıcıların istifadesine sunduk. 4 bin 500 adreste 52 bin belgenin görüntüleri var. Devamı gelecek, çalışmanın bitiminde 10 bin adreste 100 bine tamamlanacak.;;

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER