banner249

CİRİT GÖSTERİSİ MEST ETTİ

savaşının yapıldığı yer olan Çivril'de, 1176'da yapılan miryakefalon savaşının yıl dönümü nedeniyle oynanan ata sporu ciriti çok sayıda vatandaş ilgiyle izledi. uşak'tan gelen 20 kadar

CİRİT GÖSTERİSİ MEST ETTİ
banner240
Savaşının yapıldığı yer olan Çivril;de, 1176;da yapılan Miryakefalon Savaşının yıl dönümü nedeniyle oynanan ata sporu ciriti çok sayıda vatandaş ilgiyle izledi. Uşak;tan gelen 20 kadar cirit sporcusu, atlarıyla birlikte İğdir Mahallesindeki meydanda cirit attı. Rakibinin attığı ciriti havada eliyle yakalayan sporcular, seyirciler tarafından büyük alkış alırken, kadın sporcular da at üzerinde kısa bir gösteri sundu.

Çivril Kaymakamı Muzaffer Başıbüyük, Çivril;in tarihte olduğu gibi günümüzde de önemli bir merkez olduğunu ifade ederek, ;;Cirit bizim atalarımızın oynadığı bir spor. Son zamanlarda Erzurum ve Uşak başta olmak üzere bu işe önem veren, kulüpler kurulan illerimiz oldu. Festival dolayısıyla bu ata sporunun burada canlandırılması, Çivril;in tarihi bakımından da ayrı bir anlam ifade ediyor;; diye konuştu.

Çivril;in tarımsal ürünlerle de ülke ekonomisinde büyük bir yere sahip olduğunu belirten Başıbüyük, ;;500 bin dekarlık tarım arazisinin yaklaşık yüzde 75;i sulanabilir alanlardan oluşuyor. Yaklaşık 150 bin ton elma rekoltemiz var. Türkiye;de ayçiçeği rekoltesinin 3;te birini Çivril karşılıyor;; dedi.

Çivril Belediye Başkanı İbrahim Hakkı Aslan da festivalin öncelikli amacının, Çivril;in elmasını Türkiye;ye ve tüm dünyaya tanıtmak olduğunu kaydederek, ;;17 Eylül 1176 Miryakefalon Savaşı;nın Çivril hudutları içinde olması nedeniyle festival tarihinin 17 Eylül;e rast gelmesi için çalıştıklarını, Anadolu;da Türk hakimiyetinin dünyaya kabul ettirildiği Miryakefalon Savaşı;nın 835. yılını cirit gösterileriyle kutladıklarını;; aktardı.

CİRİT SPORU
Günay Atlı Cirit Spor Kulübü Başkanı Ahmet Eser, imkanların sınırlı olması dolayısıyla ciritin geliştirilemediğini söyledi. Gökçedağ Atlı Cirit Spor Kulübü Başkanı Mehmet Karaca da ciritin unutulmaması gereken bir spor olduğunu belirterek, maddi sıkıntılar nedeniyle sporu tam olarak yerine getiremediklerini kaydetti. Karaca, şöyle konuştu, ;;Cirit oyunu 40 dakika ve 2 devre halinde oynanır. Oyuncuların birbirlerini kasıtlı olarak yaralaması yasaktır. Ciritçiler birbirlerine 5 metreden fazla yaklaşamazlar. Atlara gelen ciritler puan olarak kaydedilmez. Bu spor tehlikeli olsa da oldukça zevkli bir spor. Cirit insanın atla bütünleşmesidir. Yakalamanın bağışlama olduğu tek spor cirittir.;;

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER