banner249

Bu rengarenk biberler bakın nerede üretildi?

pamukkale Üniversitesi bitki genetiği ve tarımsal biyoteknoloji uygulama ve araştırma merkezi'nde (paÜ biyom) türk biber çeşitlerinin ıslahıyla turuncu, siyah, mavi ve mor gibi farklı renklerde biber üretildi. renklerinin yanı sıra vitamin açısından da zengin olan biberlerin kale ilçesinde deneme üretimlerine başlandı.

Bu rengarenk biberler bakın nerede üretildi?
banner240
Merkez Müdürü Doç. Dr. Fevziye Çelebi Toprak, merkez bünyesinde yerli biber çeşitlerinin genetik materyallerini ıslah etmek üzere çalışma yaptıklarını, 500;e yakın yerli biber çeşidi üzerinde yaptıkları çalışmalar sonucu 100;e yakın biber çeşidini üstün özelliklerle saflaştırdıklarını ifade etti.

Bu biberlerin içerdikleri fenolikler, antioksidanlar ve vitaminler açısından çok zengin olduğunu ifade eden Toprak, farklı renklerde biber türleri de geliştirdiklerini bildirdi. Yeni türler arasında özellikle ;BİYOM 1; adını verdikleri turuncu biberin dikkat çekici özelliklerinin bulunduğunu bildiren Toprak, şöyle konuştu, ;;Turuncu biberin birçok üstün özelliği olması nedeniyle ilgi çekeceğini düşünüyorum. Bu biber, Türkiye biber pazarı için yeni olmasının yanında tamamen yerli bir çeşit olması nedeniyle tercih edilecektir. Dünyada bir çok bitkisel türde farklı renklerde yapılan geliştirmeler, pazarda yoğun talep görüyor. Biberde de renk farklılığının tüketicinin dikkatini çekeceğini düşünüyoruz. Umarım halkımız tamamen yerli yeni biber çeşitlerimize sofralarında yer verirler.;;

;;TERCİH EDİLECEK;;
Merkez Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Ali Ramazan Alan ise Türkiye;nin biberin anavatanı olmamasına rağmen çok zengin biber çeşitliliğine sahip olduğunu ancak bu türlerin ıslah edilmemesi nedeniyle pazardaki çeşitliliğin Avrupa ülkelerinin çok gerisinde kaldığına işaret etti.

Biber üretiminde Çin ve Meksika;nın ardından üçüncü sırada yer alan Türkiye;de 2 milyon tondan fazla biberin üretildiğini, kişi başına 25 kilogramlık bir tüketimin sözkonusu olduğunu anlatan Alan, biberin insan sağlığı için çok önemli kimyasalları içerdiğine dikkat çekti.

Merkezin pazardaki biber çeşitliliğini artırmak amacıyla yerli tipleri ıslah ettiğini ifade eden Alan, bu çalışmalar sonucu üstün özelliklere sahip çok sayıda biber çeşidi geliştirdiklerini bildirdi. Bu biberlerin yakın gelecekte Avrupa pazarında tercih edilir duruma gelebileceğini ifade eden Alan, bu çeşitler arasında yer alan turuncu biberin havuca rengini veren beta karoten bakımından zengin olduğuna dikkati çekti.

Doç. Dr. Alan, ;;BİYOM 1 tohumundan üretilen biberleri taze olarak tüketirken havuçtan alabileceğinizden daha fazla vitamin alıyorsunuz. Onun kardeşleri olan diğer saf bitkiler de var. Kırmızı, siyah, patlıcan moru gibi renklerde olan, dolmalık, sivri biber veya salçalık olarak kullanılabilecek biberleri yavaş yavaş tescilleme aşamasına doğru götürüyoruz. Tescil süreci sonrası bu tiplerin ticari hale getirilmesi gerektiğini düşünüyoruz;; dedi.

Geliştirilen yeni türlerin üreticiler tarafından tercih edileceğini tahmin ettiklerini, bu amaçla Kale ilçesinde 5 dönümlük deneme bahçeleri oluşturduklarını vurgulayan Alan, üreticilerin yeni tip biberlerin nasıl yetiştiğini ve avantajlarını yerinde görebileceğini kaydetti.
Alan, turuncu biberlerin 1-2 yıl içinde sofralara ulaşacağını tahmin ettiklerini sözlerine ekledi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER