banner249

Atık ilaçlara toplama ünitesi çözümü

marmaris'te kullanılmayarak çöpe atılan ilaçların çevreye verdiği zararın engellenmesi amacıyla "atık ilaç toplama noktası" oluşturuldu.

Atık ilaçlara toplama ünitesi çözümü
banner240
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Marmaris Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından hayata geçirilen proje kapsamında ilçe merkezindeki bir eczane atık toplama noktası olarak belirlendi. Proje kapsamında üniversite öğrencilerinin topladığı son kullanma tarihi geçmiş ve kullanılmayan ilaçlar, eczanedeki atık toplama kutusunu atıldı.

Marmaris Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Tanıtım ve Pazarlama Programı Öğretim Görevlisi Neşe Şayak, gazetecilere yaptığı açıklamada, amaçlarının atık ilaçların doğayı ve sağlığı nasıl etkilediği ve akılcı ilaç kullanımı hakkında vatandaşları bilgilendirmek olduğunu belirtti.

Bir süre önce bu konuda bir seminer düzenlediklerini ifade eden Şayak, "Projemizin bu ayağında atık ilaçların toplama noktasını oluşturduk. Artık Marmarislilerin atık ilaçlarını ulaştırabileceği bir nokta var" dedi. Atık ilaçların doğada çok büyük yıkıcı etkiler yaptığına işaret eden Şayak, şöyle devam etti:

"Atık ilaçlar, çöpten veya kanalizasyondan doğaya karışarak bazı bitkilerin yok olmasına veya zararlı hale gelmesine, bazı hayvanların mutasyona uğramasına yol açıyor. Ayrıca insanlarda da günümüzün en büyük problemlerinden biri olan hormon bozukları ve kısırlık gibi birçok zararlı sonuçlar doğurabiliyor.

İlaçlarımızı akılcı kullanarak, atık ilaçların varlığını büyük oranda azaltmış oluruz. Doktorların yazdığı ilacı doğru şekilde, yani zamanında ve önerilen miktarlarda kullanarak ve doktor tavsiyesi dışında hiçbir şekilde ilaç kullanmayarak akılcı kullanmış oluyoruz."

Atık toplama noktası Serdar Eczanesi;nin sahibi Serdar Karaağaç da ilaçların insan sağlığını koruması açısından önemli bir yere sahip olduğunu ancak yanlış şekilde atıldığı takdirde zehirli etki yaptığını kaydetti.

Karaağaç, oluşturdukları atık ilaç toplama merkezine vatandaşların kullanmadıkları veya tarihi geçmiş ilaçlarını getirebileceklerini söyledi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER