banner249

1 Ocak’ta yeni bir dönem başlıyor!

1 Ocak 2014 günü tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri, çalışan sayısı aranmaksızın iş sağlığı ve güvenliği kapsamına dâhil ediliyor.

1 Ocak’ta yeni bir dönem başlıyor!
banner240

Alınan bilgiye göre, 30 Haziran 2012 Tarihinde Resmi Gazetede Yayımlanarak işyerleri için kademeli geçişlerle yürürlüğe giren 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, 50 kişinin altında çalışanı bulunan tehlikeli ve çok tehlikeli işyerleri için geçerli oluyor. 


İŞYERİNİZİN TEHLİKE SINIFINI NASIL ÖĞRENECEKSİNİZ?
İSGDEM Eğitim Kurumu Yöneticisi İnci Kaygın, işyerine ait SGK sicil numarasının içinde yer alan nace 2 altılı rev. kodu faaliyet gösterilen alana uygun olarak verildiğini belirterek, “Bu altı haneli kod ile 26 Aralık 2012 Tarihinde Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe giren işyerleri tehlike sınıfları tebliği ekli listeden öğrenebilirsiniz. Konu hakkında daha detaylı bilgiyi ÇSGB ALO 170 veya SGK’dan ücretsiz öğrenebilirsiniz” dedi. 

İŞYERİNİZİN TEHLİKELİ VEYA ÇOK TEHLİKELİ SINIFTA YER ALIYORSA
Bu hususta işverenlerin yapması gereken SGK’na kayıtlı işyerinin e-bildirge kullanıcısını öğrenmek veya belirlemek olacaktır. E-bildirge kullanıcısı işveren, işveren vekili veya sorumlu müdürü olarak tanımlanabilir. 

KANUN, İŞYERLERİ İÇİN HANGİ HİZMETLERİ ZORUNLU KILIYOR
İşverenlerin çalışanları arasından varsa iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimini görevlendirmesi gerektiğini belirten Kaygın, “Bu yetkiye sahip çalışan personeli olmaması durumda bu hizmeti sağlamak için yetkilendirilmiş Ortak Sağlık Ve Güvenlik Birimlerinden bu hizmeti alır. Hizmet alan kuruluş ve Ortak Sağlık Ve Güvenlik Birimi sözleşmelerini mutlaka İş Sağlığı Ve Güvenliği Kayıt Takip İzleme Programı (İSGKATİP) www.isgkatip.csgb.gov.tr üzerinden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bildirmek zorundadır. 

İSGKATİP üzerinden bildirim yapılmayan sözleşmeler geçerli değildir. İşveren bulunduğu il içerisindeki yetkilendirilmiş Eğitim Kurumu ve OSGB listelerine yine bu adresten ulaşabilir. Firmaya ait e-bildirge kullanıcısı ile OSGB arasında yapılacak sözleşme İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekiminin yönetmeliklerinde belirtilen asgari çalışma sürelerine uygun olarak yapılır” dedi. 

DEVLET 10 ÇALIŞANA KADAR OLAN İŞYERLERİNE DESTEK VERECEK!
Devletin 10 çalışana kadar olan işyerlerine destek verdiğini ifade eden Kaygın, “6331 Sayılı Kanun’un 7. Maddesi ile bu hizmet şu şekilde tanımlanmıştır. İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yerine getirilmesi için, bakanlıkça bazı şartlarla destek sağlanabilir. Kamu kurum ve kuruluşları hariç ondan az çalışanı bulunanlardan, çok tehlikeli ve tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri faydalanabilir. Ancak, Bakanlar Kurulu, ondan az çalışanı bulunanlardan az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinin de faydalanmasına karar verebilir. 

Giderler, iş kazası ve meslek hastalığı bakımından kısa vadeli sigorta kolları için toplanan primlerden kaynak aktarılmak suretiyle, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından finanse edilir. Bu yükümlülükleri yerine getirmeyen işyerleri için 6331 sayılı kanunun 26. maddesi gereği idari para cezaları uygulanacaktır. iş güvenliği uzmanlığı eğitim kurumu isgdem denizli ve pamukkale ortak sağlık ve güvenlik birimi olarak tüm çalışanların yanındayız” diye konuştu.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER