banner249

‘Zorlu’ kuşu Kızıldere’ye kondu

zorlu enerji grubu, türkiye’nin en büyük jeotermal santralini denizli kızıldere’de yapacak.

‘Zorlu’ kuşu Kızıldere’ye kondu
banner240

Zorlu Enerji Grubu’nun, Türkiye’nin en büyük jeotermal santralini Denizli`de kuracak olması sebebiyle Denizli Valiliğinde protokol töreni düzenlendi. Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, Zorlu Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Zorlu, Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, Denizli İl Genel Meclisi Başkanı Hüseyin Gürlesin ve İl Özel İdare Genel Sekreteri Adem Oklu’nun katıldığı imza töreninde konuşan Zorlu Enerji Genel Müdür Yardımcısı Ali Kındap, projeyle ilgili bilgi verdi.

Zorlu Enerji Grubu’nun Türkiye’nin en büyük jeotermal tesisi ve entegre yapısını Kızıldere jeotermal saha üzerinde yapacağını belirten Ali Kındap, "İmzalanan protokolle birlikte inşaat faaliyetlerine derhal başlayıp, 2013 yılının ortalarında bu tesisi tamamlamış olacağız. Bu tesis Türkiye’nin en büyük jeotermal tesisi olup ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacak" dedi.

Jeotermal enerjinin en büyük özelliklerinden birinin sürdürülebilir ve yenilenebilir ve öz kaynakların kullanılmış olması olduğunu belirten Kındap, şöyle konuştu, "Bu tesisin 75 MWe kurulu gücü sonrasında Türkiye ekonomisine katacağı enerji miktarı 575 milyon kilowatsaattir. Aynı zamanda hem bu bölgede kurulacak seraların, hem de Sarayköy ilçesindeki konutların ısıtılmasında bu tesisten faydalanacağız."
Tesisin hem teknoloji itibariyle hem de büyüklüğü itibariyle dünyadaki örnek tesislerden biri olacağını ifade eden Ali Kındap, şunları söyledi: "Kesinlikle çevreye duyarlı bir tesis olacak. Bugünkü güncel fiyatlara bakıldığında, elektrik enerjisi anlamında 60 milyon dolarlık ülke ekonomisine katkı sağlayacak. Entegre yapısıyla da ekonomiye sağlayacağı katkı ilave olacak."

Zorlu Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Zorlu, Zorlu ailesinin Denizlili bir aile olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Ülkemizin her tarafında, her zaman ülkemiz için ne yapılması icap ediyorsa onu yaparız. Amacımız, özellikle ülkemizin havasını ve yeşilliğini korumak, iyi şeyleri yapmak, güzel şeyler yaratmak ve çevreyi kirletmemek, çevre kirliliğini temizlemektir. Bizim felsefemiz budur. Zorlu ailesi, geçmişten gelen bu özelliği ile bundan sonra da bunu sürdürecektir."
Amaçlarının ülkenin yer altı ve yer üstü kaynaklarını kullanmak olduğunu belirten Zorlu, doğalgaz santrallerinin mevcut olduğunu ancak önemli olanın milli serveti kullanmak olduğunu ifade etti.

TÜRKİYE`NİN EN BÜYÜK JEOTERMAL TESİSİ OLACAK
Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Zorlu ailesinin Denizlili olduğunu ve bundan gurur duyduklarını ifade ederek, "Bu vesile ile jeotermal enerji konusunda Denizli’ye bir yatırım çalışması da yapacaklar. Zorlu Gruba da yakışan budur" dedi. Burada yapılacak çalışmanın Türkiye’nin en büyük jeotermal enerji tesisi olacağını belirten Vali Demir, sözlerine şöyle devam etti: "Burada Valilik, Belediye Başkanlığı, Denizli Ticaret Odası, Denizli Ticaret Borsası, İl Genel Meclisi Başkanlığı ile birlikteyiz. Çünkü bizbu imzayı Sera Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu olarak atıyoruz. Burada hem büyük bir enerji üretilirken, aynı zamanda çok ciddi bir entegrasyona da şahit oluyoruz. Burada üretilecek termal enerji ile birlikte, elde edilecek sıcak su vesilesi ile de sera organize sanayideki tarım alanları da ısıtılmış olacaktır."

Tesisin şu ana kadar yapılanların içinde en büyük tesis olacağını kaydeden Vali Demir, şunları söyledi: "Denizli’de en çok konuşulan konulardan biri termal su konusudur. Bugüne kadar iyi şeyler yapılmış ancak istenilen noktaya gelinememiştir. Termal enerjinin en büyük avantajı, çevreci, yerel ve bizden olmasıdır. Bu tesiste bu enerji kullanıldıktan sonra sıcak su reenjekte edilerek, doğal anlamda sirkülasyon da sağlanacak. Bu da bizim bölgemiz için çok önemli. Bu protokolün imzalanmasıyla bunu sağlamış olduk."
Bundan sonra yapılacak işin, şirket açısından 1.5 yıl içinde tesisin tamamlanması olduğunu belirten Vali Abdülkadir Demir, "Sera Organize Sanayi Bölgesi olarak, buranın tahsisi alındı. Tamamen mülkiyeti Sera Organize Sanayi Bölgesi`nin oldu. Bundan sonra buraya soğuk su getireceğiz. Bunun kaynağı belli, finansmanı hazır. Biz de 1.5 yıl içerisinde soğuk su sistemini getireceğiz" dedi.
Bu çalışmanın kamu ve özel sektörün çok güzel birlikteliği anlamında Türkiye`ye örnek olduğunu belirten Denizli Valisi Demir, sözlerini şöyle tamamladı: "Bizim bundan sonraki süreçte hep söylediğimiz, özellikle termalle ilgili zengin kaynakları olan Denizli`nin sadece enerji ile değil, tarımla birlikte, fakat termal turizm anlamında da yapmamız gereken önemli çalışmalar var." Zorlu Enerji Grubu tarafından Kızıldere Bölgesinde yapılacak jeotermal santrali için 470 dekarlık alanın tahsis edildiği öğrenildi. Protokol törenine katılanlar fotoğraf çektirdi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER