banner249

O dava başladı!

Fethiye’de 9 Mart 2014 Pazar günü Halkın Demokrasi Partisi (HDP)’nin açılışı öncesi binanın çevresini sararak taşlanması, HDP tabelasının indirilmesi ve HDP’li denilerek gece ve gündüz iki gün boyunca bazı iş yerlerinin taşlanması olaylarına karıştıkları iddiasıyla gözaltına alınıp haklarında işlem yapılan 118 kişi hakkında çeşitli nedenlerle açılan davaların duruşmalarına başlandı.

O dava başladı!
banner240

Fethiye’de Atatürk Caddesi 501. sokaktaki HDP ilçe teşkilatının 30 Mart seçimlerinden önce taşlanması ve tabelasının indirilmesi gece ve gündüzde bazı iş yerlerinin taşlanması olayına karıştıkları iddiasıyla gözaltına alınıp tutuksuz yargılanması isteğiyle dava açılan H.M ve O.Y’nin yargılanmalarına Fethiye 2. Asliye Ceza Mahkemesinde başlandı. Tutuksuz yargılanan şüpheliler H.M ve O.Y’nin yanı sıra iş yerleri taşlanan şahıslarında tanık olarak dinlendiği duruşmada olay günü yaşanan gerginlik tanıklar tarafından bir kez daha geniş şekilde anlatıldı. 


Şüpheliler H.M ve O.Y basit yaralama, bina içinde muhafaza altına alınmış olan eşya hırsızlığı, görevi yaptırmamak için direnme, hakaret, kamu malına zarar verme, kemiklerin kırılmasına sebebiyet verecek şekilde kasten yaralamak, siyasi partiler ve meslek kuruluşlarına zarar verdikleri iddiasıyla açılan davada yargılanırlarken toplam 118 kişinin ayrı ayrı ve gruplar halinde istinat edilen suçlara göre açılan davalarda hakim karşısına çıkacakları da öğrenildi. H.M ve O.Y ‘nin yargılandığı duruşmada iş yeri sahibi V.A dinlenirken duruşmaya katılmayan bir kişi hakkında yakalama çıkartıldı. Duruşma diğer tanıkların dinlenmesi için ileri tarihe ertelendi. 

118 KİŞİ HAKKINDA İKİ YILDAN BEŞ YILA KADAR HAPİS İSTENİYOR
Fethiye'de, 9 Mart 2014 Pazar günü HDP ilçe binasının açılacağını duyan yaklaşık 5 bin kişi partinin bulunduğu sokakta toplanarak protesto yapıp HDP tabelasını indirmişti. Gece ve gündüz çeşitli tahriklere kapılıp olaylara karışan 118 kişi hakkında iddianame hazırlandığı öğrenilmişti. 62 sayfalık iddianamede, 118 kişi hakkında, siyasi hakların kullanılmasını engellemek, toplantı yürüyüş kanununa muhalefet, polise mukavemet ve mala zarar vermek gibi suçlardan 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile ayrı ayrı açılan davalara başlandı. 

Olayların ardından İnsan Hakları Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği ve HDP Fethiye Belediye Başkan Adayı Hasan Kal ile birlikte 12 kişi Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuştu. Aralarında CHP Fethiye Eski İlçe Başkanı Emrah Doğu'nun da bulunduğu 118 kişi hakkında Fethiye 2. Asliye Ceza Mahkemesinde açılan davaların ilk duruşmalarının önümüzdeki günlerde devam edeceği öğrenildi. 

OLAY NASIL YAŞANDI
9 Mart Pazar günü HDP Fethiye İlçe Teşkilatı’nın Atatürk Caddesi 501'inci sokaktaki ilçe binasının saat 14.00’de açılışının yapılacağını öğrenen yaklaşık 5 bin kişi bina çevresinde toplanarak polis barikatlarını aşıp bina çevresine kadar gelmişti. Kalabalık, 3 saat eylem yaparak açılışa engel olup hem de parti tabelasını indirip yerine Türk bayrağı asmıştı. Bu gerginliği olay yerine gelen Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, Demokrat Partili Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, dönemin İl Emniyet Müdürü Ahmet Akbal önlemeye çalıştı. 

Bir polisin gözünden yaralandığı olaylar itfaiye tarafından tabelanın indirilmesinin ardından büyümeden yatıştırılmıştı. Polis ilçe genelinde geniş güvenlik önlemleri almıştı. Buna rağmen gençler ve çok sayıda vatandaş bir araya gelerek bazı işyerlerine saldırıda bulunmuştu.

Olaylar üzerine İnsan Hakları Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği, HDP Fethiye Belediye Başkan Adayı Hasan Kal ile 12 kişi Cumhuriyet Başsavcılığına başvurarak suç duyurusunda bulunmuştu. Olaylar nedeniyle dört gün boyunca polis tarafından toplam 118 kişi gözaltına alınmıştı. Önce serbest bırakılan 7 kişi daha sonra tutuklanıp denetimli serbestlik kapsamında serbest bırakılmıştı.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER