banner249

Halka açık şirketler kazanıyor

ata yatırım menkul kıymetler tarafından kobi'lerin yeni finansman imkanlarından yararlanması ve borsaya kazandırılması amacıyla düzenlenen gip konferansları dizisinin ilki, denizli anemon otel&#

Halka açık şirketler kazanıyor
banner240
Ata Yatırım Menkul Kıymetler tarafından KOBİ;lerin yeni finansman imkanlarından yararlanması ve borsaya kazandırılması amacıyla düzenlenen GİP konferansları dizisinin ilki, Denizli Anemon Otel;de yapıldı. Ata Yatırım Genel Müdürü Bülent Altınel, konferansın açılışında, sanayileşen illerde sanayi ve ticaret odalarıyla işbirliği yaparak ;;GİP Konferansları;; vereceklerini, KOBİ;leri borsaya kazandırmayı amaçladıklarını söyledi.

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci ise gelecek günlerde şirketlerin sermayeyle ilgili önemli problemleri olacağını ileri sürerek, GİP;in, kaynak sıkıntısı çeken KOBİ;lere yarar sağlayacağını ifade etti. Ata Yatırım Menkul Kıymetler AŞ Yatırım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Gonca Eğilmez İnegöl de son 10 yılda 360 şirketin borsada işlem gördüğünü, 2023 yılında hedeflenen halka açık şirket sayısının bin olarak açıklandığını belirtti.

Açılış konuşmalarının ardından, Ata Yatırım Menkul Kıymetler AŞ Genel Müdürü Bülent Altınel;in yönetiminde gerçekleştirilen konferansta, konuşmacılardan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Ortaklıklar Finansmanı Daire Başkanı Kemal Karahan, şirketlerin halka açılmasının avantajlarının Türkiye;de çok bilinmediğini ifade ederek, ;;finansman;; denildiğinde genelde bankalara müracaat edildiğine dikkati çekti.

Bankaların kriz dönemlerinde kredi konusunda sıkıntı çıkarabildiğini dile getiren Karahan, ;;Sermaye piyasasından elde edeceğimiz kaynaklar, şirketler açısından çok büyük katkılar sağlıyor. Her şeyden önce ucuz ve sürekli finansman sağlıyor. Faizi yok, geri ödemesi yok. Halka açılmak kurumsallaşma ve şeffaflık getirdiğinden, kredi almak kolaylaşıyor. Halka açık olmayan şirketlere göre daha avantajlı koşullarda borçlanma imkanı oluyor;; dedi.

İMKB GİP Müdürü Fuat Korhan Eryılmaz da ;;Halka açık şirket statüsüne dönüşmek, Schengen vizesi gibi bir şey. Sınırsız giriş çıkış vizesi aldığınızı düşünün;; diyerek, şunları kaydetti, ;;GİP, temel fonksiyonu yerine getirdikten sonra faydalanabileceğiniz, birçok alanı açan altın bir anahtar. Bunu elde etmenin en kolay yolu, hisse senedi ihraç etmek. Kurul kaydına girip, oradan başlayıp, şirketinizi yatırımcı nezdinde tanınır hale getirmek çok önemli. Bu, bir bebeğin yürümeye başlaması gibi bir şey. Yürüdükten sonra yapılabilecek çok şey var. Bu kolay yol bile GİP;i kurana kadar meşakkatli bir yoldu. Neden? Sermaye piyasasının gelişim sürecinde, özelikle yatırımcının güvenini koruyabilmek için SPK, aracı ve borsa olarak son derece seçici ve titiz davrandık. Çok katı kurallarımız vardı. Şirketlerin en iyilerini seçip, yatırımcıya sunup, yatırımcı üzerindeki olumsuz etkileri minimize edip bir taban oluşturduk. Borsayı biraz geliştirdikten, sermaye piyasasını biraz düzene koyduktan sonra kolaylaştırıcı düzenlemeler yaptık.;;

Sermayeye ulaşması gereken kesimin KOBİ;ler olduğunu vurgulayan Eryılmaz, GİP;te farklı bir profili yatırımcıya sunmak istediklerini, tek istediklerinin şirketin kendi gerçeklerini eksiksiz ve doğru biçimde ortaya koyması olduğunu ifade ederek, ;;Bazı kurallarımız var ama şartlarımız yok;; dedi.
Eryılmaz, piyasaya girişin temel şartının ;;piyasa danışmanı ile çalışmak;; olduğunu, şu anda hizmet veren toplam 12 piyasa danışmanı bulunduğunu, tüm mekanizmanın piyasa danışmanları üzerine kurulduğunu, bunların halka arzdan fayda sağlayıp sağlayamayacağını analiz edeceğini, açılacak fırsat penceresinden yararlanmak için takipçi olunması gerektiğini anlattı.
     
İŞLETMELERE GİP DESTEĞİ
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Başkan Yardımcısı Tuna Şahin da KOBİ;lerin kurumsal yapılarını ve iç dinamiklerini güçlendirecek bir yapı oluşturulması hedefiyle geçen yıl KOSGEB desteklerini içeren programlar hazırlandığını, bunlara ilave olarak ;;Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ Destek Programı;; da hazırlandığını söyledi.
Şahin, programla ilgili şu bilgileri verdi, ;;GİP;e gireceklere, işletme bazında 100 bin lira destek sağlamaya karar verdik. Hangi kalemler üzerinden sağlayacağız? Piyasa danışmanı, bağımsız denetim hizmeti ve kurul kayıt ücretinde. Sistemin başladığını Denizli;den deklare ediyoruz. Bundan faydalanmak isteyenler bugünden itibaren KOSGEB;e giderek başvuruda bulunabilir.;;

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER