Dyt. Berna Ertuğ, yılbaşı gecesinde doğru beslenmenin önemini vurgulayarak, yeni yıla sağlıklı girmek için önerilerde bulundu.
Tüm gün aç
kalmayın
Açlık hissinin kontrolü öncelikle 31 Aralık gününe kahvaltıyla başlayarak mümkün olur. Tüm gün aç kalmak yapılabilecek en büyük hatadır. Gün içinde az ve sık beslenmeye her zamanki gibi özen gösterilmelidir. Ara öğünler atlanmamalı, akşam et yenileceğinden öğle yemeğinde sebze ağırlıklı beslenilmelidir. Besinler mümkün olduğunca yavaş ve iyi çiğnenerek tüketilmelidir.
Her besinden
az miktarda tüketmeli
Özellikle sene boyunca beslenmede belli bir ölçü ve düzene alışmış olan vücut, bu duruma uyum sağlayamayarak tepki gösterebilir. Birden fazla yemeği bir arada yemek ve abur cubur, kızartma, tatlı ve aşırı alkol tüketimi mide rahatsızlıklarına yol açabilir. Bilinçsiz yemek tüketimi midede yanma-bulantı, hazımsızlık ve şişkinliğin yanı sıra reflüye de sebep olabilir. Bu nedenle hazırlanan yiyeceklerin karbonhidrat, protein, vitamin ve mineral yönünden dengeli olması gerekir.
Yılbaşında bunlara
dikkat edin;
·
Kahvaltı
öğününü atlamayın.
·
Akşam
yemeğine öncelikle hafif bir çorba veya ordövr tabağından peynir, domates, salatalık
ve yoğurtla hazırlanmış bir meze ile başlayın.
·
Kırmızı et
yerine daha düşük yağ içeriğine sahip hindi ve tavuk eti tercih edin.
·
Kırmızı et
tüketilecekse, kızartmak yerine fırında veya ızgarada pişirin.
·
Hamurlu ve
şerbetli tatlıların yerine sütlü ya da meyveli olanlarını tüketin.
·
Kızartma
yerine yoğurtlu ve zeytinyağlı sebzeler ile bol yeşillikli salatalar tüketin
·
Pilav veya makarna
yiyorsanız, ekmek tüketimi sınırlandırın
·
Yılbaşı
yemeğinde alkol alacaksanız, alkol oranı ve kalorisi düşük olan içkiler tercih
edin. Alkolü aç karnına değil mutlaka yemeklerle birlikte tüketin.
·
Yeni yılın
ilk gününde bol sıvı alın ve egzersiz yapın.