banner249

Türkiye’ye örnek çalışma

Sudaki ilaç kalıntılarının kısırlık, nörolojik hastalıklar ve antibiyotik direnci başta olmak üzere birçok hastalığa yol açması üzerine harekete geçen Çevreci Eczacılar Kooperatifi (ÇEKOOP), atık ilaçları toplayıp imha ettirerek, hem çevreyi hem de insan sağlığını koruyor. Çevreci eczacılar, şimdiye dek 250 ton ilacın suya ve toprağa karışmasını önledi.

Türkiye’ye örnek çalışma
banner240

ÇEKOOP yıllardır atık ilaçları toplayıp imha ettirerek, hem çevreyi hem de insan sağlığını koruyor. Ege Bölgesi ağırlıklı olmak üzere ülke genelinde atık ilaç toplayan ÇEKOOP’un yönetim kurulu başkanı Eczacı Şule İlkkurşunlu, “Sudaki ilaç kalıntıları kısırlık, nörolojik hastalıklar, antibiyotik direnci başta olmak üzere birçok hastalığa yol açıyor. 


Bu çalışmamız sayesinde 250 ton ilacın suya, toprağa karışmasını önledik. Böylelikle hem doğamızın daha temiz kalmasını sağlarken, toplumumuzu da olası hastalık tehdidinden bir miktar da olsa koruduk” dedi.

730 ÇEVRECİ ECZACI
Türkiye’nin 40 iline dağılmış 730 eczacı üyesi bulunan ÇEKOOP, 5 yıl önce Türkiye’de ilk defa çevre ve insan sağlığı adına önemli bir çalışmayı hayata geçirdi. İzmir Buca Belediyesi ve EDAK Ecza Kooperatifi'nin de desteği yapılan çalışmayla çoğunluğu Ege Bölgesi'nden olmak üzere Türkiye'nin birçok ilinden toplanan atık ilaçlar, lisanslı tesislerde imha ettirildi. Gelişerek süren projede 5 yılda tam 250 ton atık ilacın doğaya karışarak çevreye ve insan sağlığına zarar vermesinin önüne geçildi.

“HEM DOĞA HEM DE İNSAN SAĞLIĞI İÇİN TEHDİT OLUŞTURUYOR”
Atık ilaçların çevreye zarar vermesinin yanı sıra insan sağlığı için de tehdit oluşturduğunu söyleyen ÇEKOOP Yönetim Kurulu Başkanı Eczacı Şule İlkkurşunlu, “Yeraltı sularına karışan ilaçlar, sudan hiç bir şekilde ayrıştırılamıyor. Bu durum yapılan araştırmalara göre, kısırlıktan nörolojik rahatsızlıklara kadar bir çok hastalığa neden olarak insan sağlığını tehdit ediyor. 5 yılda imha ettiğimiz 246 ton atık ilaç ile özellikle Ege Bölgesi'nde bu tehdidi bir nebze de olsa engellemeye çalıştık. Amacımız bu bilincin yayılarak, ülkedeki tüm atık ilaçların imha edilmesi” diye konuştu.

“SİZ DE PROJENİN BİR PARÇASI OLABİLİRSİNİZ”
ÇEKOOP'a üye olan eczacıların düzenli olarak eczanelerinde atık ilaç toplayarak, imha edilmesi için gönderdiğini dile getiren İlkkurşunlu, “Kooperatifimizin üyesi olana meslektaşlarımızın eczanelerinde bulunan atık ilaç toplama kutusuna atık ilaçlarınızı atarak siz de bu projenin bir parçası olabilirsiniz. Eczanelerde toplanan atık ilaçlar düzenli olarak EDAK Ecza Kooperatifi aracılığı ile toplanarak Buca Belediyesi'ne ait bir merkezde depolanıyor. Atık ilaçlar periyodik olarak İstanbul’daki Atık İmha Merkezi’ne gönderiliyor” dedi.

GÜLER ÇİFTİNDEN "ATIK İLAÇLARINIZI ECZANEYE BIRAKIN” ÇAĞRISI
Emekli Asker Şahin (82) ve Ev Hanımı Güler Kasırga (81) çifti, evlerindeki atık ilaçlarını düzenli olarak ÇEKOP üyesi eczanelere teslim ediyor. Tüm vatandaşlara atık ilaçlarını çöpe atmak yerine eczanelere götürmeleri çağrısında bulunan Güler Kasırga, “Ne yazık ki vatandaşlarımız, ‘senin ilaç bana iyi gelebilir’ diyerek, komşusunun tavsiye ettiği ilacı kullanıyor. Doğru ilaç kullanımı noktasında yeterli bilince sahip değiliz. Atık ilaçlarımızı eczanelere teslim etmeliyiz. Bence bu bir vatandaşlık görevidir” dedi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER