banner249

Şimdi tiyatro zamanı

Denizli Büyükşehir Belediyesi Uluslararası Amatör Tiyatro Festivali 30 yaşında.

Şimdi tiyatro zamanı
banner240

Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin 1984 yılından beri kesintisiz olarak sürdürdüğü Uluslararası Amatör Tiyatro Festivali başladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan , 30 yılda 10 binin üzerinde tiyatrocuyu Denizli'de ağırladıklarını, 600 dolayında oyun sergilendiğini ve festivalde yaklaşık 300 bin seyirciyi tiyatro ile buluşturduklarını söyledi Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl 30. sunu düzenlediği Uluslararası Amatör Tiyatro Festivali başladı. 


Festivalin tanıtım toplantısını Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, yaptı. Başkan Zolan, belediyede düzenlenen toplantıda, Uluslararası Amatör Tiyatro Festivali’nin 30’uncusunu düzenlemenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. 

Zolan, “30 yıl boyunca hiçbir kesintiye uğramadan amatör ruhla, sanatın, kültürün anası olan tiyatro sanatını yaşatabilmek, gençlerimizle, insanlarımızla Denizli’de buluşturabilmek adına bu festivalimizi yapıyoruz. Tiyatro hayatın ta kendisidir. Orada yaşamdan kesitler aktarılıyor. Verilmesi gereken mesajlar değişik ve çok etkili bir şekilde hedefe varan mesajlar olarak tiyatro aracılığı ile anlık veriliyor” dedi. 

Yaşanılan acının, hüznün, mutluluğun, insanın her duygusunun ve her olayın tiyatroda sahnelendiğini işaret eden Başkan Zolan, “Biz de bunu Denizli’de yaşatmak için daha da artılar katarak gayret sarf ediyoruz. 1 hafta boyunca Denizli’de tiyatro doyasıya izlenecek. Artık Denizli’nin kültürle, sanatla daha da yoğun buluşması sağlanacak. Öncelikle tüm vatandaşlarımızı ücretsiz olan bu tiyatro oyunlarını izlemeye davet ediyorum. Büyükşehir Belediyesi olarak halkımıza ülkemizden ve yurtdışından gelen sanatçıları izleme imkanı sunuyoruz. 

Ülkemizdeki amatör tiyatrocuları yıllardır bir araya getiren festival, aynı zamanda amatörlerin profesyonellerle buluşmasını da sağlıyor. Her yıl farklı alanlarda düzenlenen atölye çalışmaları ile amatör tiyatrocuların en çok açlık çektiği konulardaki eksiklikleri gidermeyi de amaçlayan festival bu yıl birçok atölye çalışması barındırıyor ” diye konuştu. 

Kültür-sanat yatırımları Bu yıl 18 farklı grubun gösteri yapacağını, yurt dışından ise İran, Azerbeycan, Fas, Tunus ve Hollanda’dan sanatçılar olduğunu ifade eden Zolan, festivaldeki grupların Tavas, Acıpayam ve Sarayköy’de gösterileri olacağını müjdeledi. Denizli’de kültür ve sanat alanında bir çok yatırım yaptıklarını ifade eden Başkan Zolan, şöyle konuştu: “Ama en büyük sıkıntımız salon konusunda. Denizli’ye nefes aldırıp, belki kültür ve sanat faaliyetlerini arttıracak olan Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezi’nin yapımına başlandı. 

Tabi çok büyük bir proje. Buranın tamamlanmasıyla çok büyük imkanlara kavuşacağız. Yaklaşık 1 yıl içinde o inşaatımız tamamlanacak. Seneye festivalimize yetiştirmeye uğraşacağız. Ayrıca yanan sinemamız var. Bu projenin inşaatı da başladı. İnşallah o da kısa sürede tamamlanacak. Herhangi bir sıkıntımız yok. İnşallah seneye her iki yatırımımızın açılışını güzel etkinliklerle yaparız." 

İlk oyun büyük beğeni aldı Öte yandan bir gün önce festivalin ilk oyunu Pamukkale Üniversitesi Hasan Kasapoğlu Kültür Sanat Merkezi'nde tiyatroya gönül verenlerin beğenisine sunuldu. İstanbul Üniversitesi Drama ve Oyunculuk Bölümü'nün hazırlamış olduğu Lysistrata (Lisistrata) adlı oyunu Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Gökoğlan, Büyükşehir Belediye Meclisi Başkan Vekili Ali Değirmenci, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Hüdaverdi Otaklı ile festivalde yer alan tiyatro oyuncuları ve tiyatro sanatına gönül vermiş çok sayıda vatandaş izledi. 

Oyun öncesi sahneye davet edilen Başkan Zolan, " 30 yıl boyunca hiç kesintiye uğramadan, güzelliği artarak ve sizlerin de tiyatroya olan ilgisini arttırarak bu festivalimizi sürdürüyoruz. İnşallah bu festivalimiz ile tiyatro sanatımızı uzun yıllar gelecek nesillerimize aktarmaya devam edeceğiz. Denizli'de de tiyatro alışkanlığını, tiyatroya olan ilgiyi artırmak için çalışmalarımız devam ediyor. 

Çocuklarımızın, gençlerimizin tiyatro ile ilgili eğitim taleplerini değerlendirerek bu konudaki gereksinimleri karşılıyoruz. Öncelikle Denizli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu birçok oyunuyla, vermiş olduğu kurslar ile tiyatro severlerle buluşuyor. Bunun yanı sıra Genç Denizli Tiyatro Kulübü çocuklarımızın, gençlerimizin tiyatro eğitimi alabildiği bir alan olarak belediyemiz bünyesinde faaliyet göstermektedir. 

Tüm bu çalışmalar ile artık Denizli'de tiyatro biliniyor, seviliyor ve tiyatroya olan ilgi arttırılıyor. Bir hafta boyunca Denizli tiyatroyla yatıp kalkacak. Tiyatro severler tiyatronun zevkini en üst seviyede yaşayacak. Denizli dışından gelen misafirlerimize de hoş geldiniz diyorum. İnşallah güzel bir ev sahipliği yaparız. Bizleri bu akşam yalnız bırakmadığınız için çok çok teşekkür ediyorum" dedi. 

Yaklaşık 1 saat süren oyun bitimiyle seyircilerden büyük beğeni kazanarak uzun süre alkış topladı. Sahneye gelen Başkan Zolan oyuncuları tek tek tebrik ederken İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nın da Genel Sanat Yönetmenliğini yapmış olan ve oyunu yöneten Ayşenil Şamlıoğlu'na teşekkür buketi ve plaket sundu.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER