banner249

Pev’in Minik Konuşan Elleri

Okul Öncesi dönemde Türk İşaret Dili dersleri bir yılı aşkın süredir halen Denizli İşitme Engelliler Derneği Türk İşaret Dili biriminde görev alan Burcu ALKIŞ tarafından Özel PEV Okullarında verilmektedir.

Pev’in Minik Konuşan Elleri
banner240

İşaret Dili, İşitme engelli bireylerin kullandığı dildir. İşaret Dili evrensel değildir. Dünyada yaklaşık 44 İşaret Dili bulunur. Türkiye’de “Türk İşaret Dili” kullanılır.  Özel PEV Okulları Türk İşaret Dili eğitiminin yanında “Amerikan İşaret Dili”nden de bilgiler veriyor. Bunu öğrencilere öğretmelerindeki amaç, öğrencilerin işaret dilinde de farklılıklar olduğunu görmelerini sağlamak ve aralarında benzerlik kurabilecekleri durumları onlara gösterebilmektir. Bu şekilde öğrencilerin yaratıcıkları ve görsel zekâları da gelişmektedir.

Her yönden pek çok artısı olan İşaret Dili,  duyan çocukların ikinci dili oluyor. İşaret Dilinin faydaları yadsınamayacak kadar fazladır. Örneğin,  1994 yılında Daniels’ın yaptığı çalışmada, okul öncesi çocuklara İşaret Dili öğretilmiştir ve bu eğitimin sonucunda çocukların ana dilindeki (İngilizce) kelimeleri daha iyi anladıkları gözlemlenmiştir.  Bu yönde başka bir çalışmayı çocukların zekaları üzerinden Acredolo ve Goodwyn (2000) yapmıştır. Kendilerine 11 aylıktan itibaren anne babası tarafından İşaret Dili öğretilen çocukları 2. sınıfa geçene dek takip etmiş ve onlara bu dönemde IQ testi uygulamıştır. Bu testten alınan sonuçları hiç İşaret Dili öğrenmemiş çocuklarla karşılaştırdığında, İşaret Dili öğrenen çocukların diğer gruptan 12 puan fazla aldığını gözlemlemiştir. Araştırmalardan da görüldüğü gibi, İşaret Dili pek çok alanda okul öncesi dönemdeki çocukların gelişimlerine katkı sağlamaktadır.

Özel PEV Okullarında verilen İşaret Dili eğitimin yanında, ders içinde diğer engel gruplarıyla da ilgili olarak küçük bilgileri yaratıcı kukla vb. çalışmalarla birleştirerek çocukların bu konuda bilgi dağarcıklarının gelişmesine destek vermeye çalışılıyor. Derslerde belirli aralıklarla yapılan yaratıcılık çalışmalarıyla ise çocukların yaratıcılıklarını geliştirmek hedefleniyor.  

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER