banner249

350 yıllık ahşap cami restorasyon bekliyor

Tarihi yaklaşık 350 yıl öncesine dayanan ve İzmir'deki tek ahşap cami olma özelliği taşıyan Aliağa Camisi, ilgisizlik ve bakımsızlık nedeniyle görenleri hayal kırıklığına uğratıyor.

350 yıllık ahşap cami restorasyon bekliyor
banner240

Hisar Camisi'nden sonra kentteki en eski cami olan ve aradan geçen sürede yıpranan ibadethane, restore edilip eski ihtişamına kavuşmayı bekliyor. Yerel tarih araştırmacısı Hakan Kazım Taşkıran, Konak ilçesindeki Aliağa Camisi'yle ilgili konuşan Gedizli Ali Ağa tarafından 1670'li yıllarda yaptırılan ibadethanenin, kentin Hisar Camisi'nden sonra en eski camisi olduğuna dikkati çekti. 


Söz konusu caminin günümüze kadar korunan ahşap ağırlıklı yapısıyla diğer camilerden ayrıldığını belirten Taşkıran, buranın 1903 ve 1958 yıllarında iki kez onarım gördüğünü söyledi. Taşkıran, mermer giriş kapısının ve özel süslemelerin 19. yüzyılın özellikleri taşıdığını aktararak, "Avlu, giriş kapısının sağında bulunan, oldukça yorgun durumda olan çeşme ve minarenin bakıma ihtiyacı var. 

Caminin avlusunda, bugün halen küçük bir hazire (mezarlık) bulunmaktadır" diye konuştu. Taşkıran, caminin bahçesinde ve çevresindeki antik duvar izleri ve su yolu olduğu düşünülen tonozlu dehlizin de Kadifekale'ye çıkan tünel olduğuna inanıldığını sözlerine ekledi. 

BAKIMSIZLIK CEMAATİ BAŞKA CAMİLERE YÖNLENDİRDİ
Yaklaşık 8 yıldır Aliağa Camisi'nde imam olarak görev yapan Mehmet Pehlivan ise Aliağa Camisi'nin tarihi ve ahşap bir yapı olmasından ötürü özel bakım gerektirdiğini ancak bunun için herhangi bir görevlinin olmadığını, ibadethanenin temizliğini de cemaatle birlikte yaptıklarını anlattı. 

Caminin çok korunaklı olmamasından dolayı buraya ve bahçesindeki mezarlara zarar verildiğini kaydeden Pehlivan, şöyle konuştu, "Caminin onarım ve restorasyonu konusunda Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve gerekli makamlara geçen yıl başvuruldu ancak şu ana kadar henüz bir şey yapılmadı. Buranın restorasyonuna kış aylarından önce başlanması lazım. Çünkü camimiz kışın özellikle çok yağmur suyu alıyor ve bu nedenle bir bölümde ibadet yapılamıyor. 

Caminin bu bakımsız görünümünün biran önce düzeltilmesi gerekli. Camiye gelen cemaat de durumdan şikayetçi. Böyle özel bir caminin bakımsız, restore edilmemiş olması cemaatimizin de başka camilere gitmesine neden oluyor. İzmir'in en merkezi yerinde restore çalışmasının başlamamasından rahatsızlık duyuyoruz. Ayrıca Konak Belediyesi'nden de camide bir kişinin görevlendirilmesini istiyoruz."

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER