banner249

Turizmden değil, bitkiden kazanıyorlar

Ortaca ilçesine bağlı ünlü turizm beldesi Dalyan'daki köylüler, her yıl bölgelerini ziyaret eden binlerce turistten değil, doğada kendiliğinden yetişen kekik ve adaçayından para kazanıyor.

Turizmden değil, bitkiden kazanıyorlar
banner240

Beldedeki 600 nüfusa sahip Gökbel köyü, bölgenin en önemli kekik ve adaçayı üretim yeri olarak biliyor. Yılda tonlarca kekik ve adaçayı üretimi yapan köylüler, kurdukları "Gökbel Köyü Tarımsal Amaçlı Köy Kalkındırma Kooperatifi" aracılığıyla ürünlerini satıyor. 


Kooperatif Başkanı Hüseyin Aydemir, köylerinin çevresinde yetişen bitkilerin daha temiz ve kaliteli olduğu için tüccarlardan yoğun ilgi gördüğünü söyledi. Yapılan ihaleyle adaçayının kilosunu 3 lira 52 kuruştan, kekiğin kilosunu 4 lira 85 kuruştan satıldığını belirten Aydemir, "Köyümüzde yaklaşık 3 ton adaçayı ile 6 tok kekik üretildi. Geçmiş yıllara nazaran kekik ve adaçayı üretiminde düşüşler var. Dağda yetişen üründe azalma görüyoruz" dedi. 

Aydemir, kekik ve adaçayını tarlalarda da üretmeyi düşündüklerini ifade etti. Aydemir, geçen yıla göre adaçayı fiyatında düşüş, kekik fiyatında artış olduğunu sözlerine ekledi. 

“SADECE DENİZİN SESİNİ, TURİZMİN ADINI DUYABİLİYORUZ"
Gökbel Köyü Muhtarı Mehmet Aslanpay ise köylerinin dünyaca ünlü İztuzu Plajı ve Dalyan arasında kalmasına rağmen en önemli geçim kaynaklarının adaçayı ile kekik olduğunu söyledi. 

Köy yakınlarındaki gözde turizm yerlerinin kendilerine ekonomik olarak bir faydasının olmadığını savunan Aslanpay, "Biz sadece denizin sesini turizmin adını duyabiliyoruz. Onun için ot toplayarak geçimimizi sağlıyoruz. Ayrıca bölgedeki kekik ve adaçayının fiyatlarını bizim köyümüz belirler. Diğer yerler buranın fiyatını duyduktan sonra bu fiyat üzerinden satmaya çalışır. Bundan sonra köyümüzün kekik ve adaçayını patentli olarak satacağız. Bunun çalışmalarına başladık" diye konuştu.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER