banner249

Denizlili ihracatçılar ezber bozdu

ihracatın büyük bir bölümünü avrupa’ya yapan denizli, gözünü Çin pazarına dikti.

Denizlili ihracatçılar ezber bozdu
banner240
DENİB Başkanı Süleyman Kocasert, Denizlili ihracatçının yeni gözdesinin Çin olacağını belirterek, "2023 yılı ihracat hedefimize ulaşmada Çin, en etkili pazarlardan birisi olacak" dedi.

Kocasert, Çin ile yapılan son ticari anlaşmaların Türk ihracatçısını daha da güçlendireceğini ifade etti. Türk ihracatçısının Çin;de pazar payının artırılması, sektör çeşitlendirmesinin sağlanması gerektiğini belirten Kocasert, "Çin dendiğinde hepimizin aklına tüm dünyaya her tür ürün tedarik eden ve dünya piyasa dengelerini değiştiren devasa bir ülke geliyor. Çin bu özelliklerinin yanı sıra büyük bir ithalat ülkesi. Çünkü Çin halkının yaklaşık yüzde 5;i kendi ülkesinde üretilen ürünleri kullanmıyor. Genellikle İtalya, ABD, Almanya gibi ülkelerin ürünlerini kullanıyor. Türk ihracatçılarının da yüzde 5 nüfusa daha fazla hitap ederek Çin;e olan ihracatı artırması gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

Çin ile ticarette sabırlı hareket edilmesi gerektiğini ifade eden Kocasert, şöyle devam etti, "Öncelikle Çin;in doğru ürün, doğru bölge ve doğru zaman bağlamında iyi analiz edilmesi gerekiyor. Ayrıca dış ticaret ilişkilerinin yürütülmesi sırasında doğru ve etkili bir Çince;nin kullanılması da yarar getirecektir. Çin;de iş yapmak isteyenlerin bu ülkenin ticaret kurallarını ve iş yapma yöntemlerini öğrenerek bu doğrultuda hareket edebilmeyi öğrenmesi gerekiyor. Çin;de firmalarımızın anlık değil sürdürülebilir rekabetçi pozisyon alabilmeleri önemli"

Denizli;den Çin;e 2010 yılında yaklaşık 25 milyon Dolar ihracat yapılırken 2011 yılında bu rakamın 34 milyon dolara yükseldiğini belirten Kocasert, ihracatın bir yılda yüzde 39 arttığını, bu artışın 2012;de de devam edeceğini belirterek, "Önümüzdeki dönemde Çin, Türk ihracatçısının gözdesi haline gelecektir. Şu an için Çin;e en çok sattığımız ürünler madencilik alanında. Yüklü miktarda mermer ihracatımız söz konusu. Tekstil ürünlerindeki ihracatımızda da önemli gelişmeler yaşanıyor. 2023 yılı ihracat hedefimize ulaşmada Çin en etkili pazarlardan birisi olacak" dedi.
Kocasert, Çin;de düzenlenen tekstil fuarlarında Denizlili firmaların da daha etkili olacağını sözlerine ekledi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER