banner249

Aile içi iletişim tehlikede!

Özel Denipol ve Denipollife Hastaneleri Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Erdal Görkem Gavcar, çocuklarda cep telefonu kullanımının aile içi iletişim kalitesini düşürdüğünü belirterek, duygusal sağlığını bozulabileceği uyarısında bulundu.

Aile içi iletişim tehlikede!
banner240

Günümüzde teknolojinin hızlı gelişimi ile birlikte iletişim kalitesi ve hızı önemli ölçüde artarken, akıllı telefonların yaygınlaşması ile bireyler arasındaki etkileşim değişiyor. Ancak, bu teknolojik ilerlemenin bazı istenmeyen sonuçları da beraberinde getirdiği ortaya çıkıyor. Denipol ve Denipollife Hastaneleri Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Erdal Görkem Gavcar, ebeveyn-çocuk iletişimine akıllı telefon kullanımının etkileri: phubbing (sosyotelizm) davranışı hakkında açıklamalarda bulundu.

TEKNOLOJİNİN İLETİŞİME ETKİSİ

Uzm. Dr. Erdal Görkem Gavcar, “Pew Research tarafından 2018 yılında yapılan bir rapora göre, gençlerin yüzde 95'i akıllı telefon sahibi ve yüzde 45'i neredeyse sürekli çevrimiçi. Ancak, bu sürekli bağlılık ebeveynlerin çocuklarıyla iletişimini olumsuz etkileyebiliyor. Yapılan araştırmalara göre, çocuk ve gençler arasında problemli telefon kullanımı yüzde 50'lere kadar çıkabiliyor. Bununla birlikte, "phubbing" olarak adlandırılan bir davranış şekli, sosyal iletişim sırasında telefona aşırı derecede odaklanarak diğer insanları görmezden gelmeyi ifade ediyor. Phubbing, ebeveynlerin çocuklarıyla iletişimlerini etkileyerek çocuklarda depresif semptomlar ve özgüven sorunlarına yol açabiliyor. Çin'de yapılan bir çalışmada, ebeveynlerin phubbing davranışının sıklığının ergenlerin depresif semptomlarını artırdığı tespit edilmiştir. Bu durum, aile içi iletişimin kalitesini ve çocukların duygusal sağlığını olumsuz etkileyebilir”

İLETİŞİMİ DENGEDE TUTMAK GEREKİYOR!

Teknoloji kullanımının aile içi ilişkilere etkisini değerlendirmenin önemini vurgulayan Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Erdal Görkem Gavcar, “Ailelerin, teknoloji kullanımını dengelemek ve gerçek dünya iletişimini teşvik etmek için çocuklarıyla etkili iletişim kurmaları önem taşıyor. Teknolojinin hızlı ilerlemesiyle birlikte, insan ilişkilerindeki bu değişimlere karşı farkındalığın artması ve dengeli bir iletişim ortamı sağlanması gerekmektedir” dedi.

Erol Uçkan

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER