banner249

Bu hastalık artık çocukları vuruyor!

Özel Denipollife Hastaneleri Üroloji Uzmanı Op. Dr. Kemal Aytekin Dursun, böbrek taşlarının dünya genelinde yaygın bir problem olduğuna dikkat çekerek, “Vücuttaki su miktarı azaldığında mineral ve tuzlar kristalleşerek böbrek taşlarına yol açabiliyor. Genelde orta yaşlarda görülen hastalık artık gençleri ve çocukları hedef alıyor” dedi.

Bu hastalık artık çocukları vuruyor!
banner240

Türkiye’de nüfusun yüzde 14-15’inde böbrek ve üreter taşları saptandığını belirten Özel Denipollife Hastaneleri Üroloji Uzmanı Op. Dr. Kemal Aytekin Dursun, böbrek ve üreter taşlarının oluşumunun erkeklerde kadınlara göre 2-3 kat fazla görüldüğüne dikkat çekti. Özellikle 40-60 yaş aralığında daha sık sıcak ve kuru iklimlerde izlendiğini ifade eden Aytekin, “Taş oluşumu kilo fazlalığı, tansiyon yüksekliği, şeker hastalığı, kan yağlarının yüksek olması böbrek taşı oluşumunu kolaylaştırmaktadır. Hava sıcaklığının arttığı şu günlerde vücuttaki suyun terleme yoluyla daha çok dışarı atılması idrarı azalttıyor. Bu da böbrekte taş oluşmasına zemin hazırlıyor.”

YÜZDE 80-85 ORANINDA KALSİYUM TAŞLARI İZLENİYOR

Üroloji Uzmanı Op. Dr. Kemal Aytekin Dursun, “Yine yapılan çalışmalarda; paratroid bezlerinin fazla çalışması, kanserler, troid bezinin fazla çalışması, tansiyon hastalığı için kullanılan thiazid grubu idrar söktürücüler,  hareketsizlik, çölyak hastalığı, aşırı C vitamini tüketilmesi ve aşırı hayvansal protein tüketilmesi, kalsiyum taş hastalığının en sık izlenen sebepleri olduğu saptanmıştır.

ÜRETER TAŞLARININ TEDAVİSİ

Op. Dr. Kemal Aytekin Dursun, “Üreter dediğimiz böbrek ve mesane arasındaki idrarı taşıyan kanaldaki taşların tedavisinde kullanılan iki farklı yöntem vardır. Birincisi ayaktan uygulanan ESWL (vücut dışından şok dalgasıyla taşın kırılması) tedavisi  diğeri de rijid üreteroskop ile ameliyathane şartlarında gerçekleştirilen tedavi yöntemidir.  Hangi yöntemi tercih edeceğimiz taşın büyüklüğü ve taşın üreter üst, orta ve alt bölümünde olmasına göre değişmektedir”

BÖBREK TAŞLARININ TEDAVİSİ

Op. Dr. Kemal Aytekin Dursun, “Böbrekteki taşların tedavisinde de 3 farklı yöntem bulunmaktadır. Bunlardan biri yine ESWL yöntemidir. İkincisi flexibl üreteroneskop ile gerçekleştirilen RIRS yöntemi, üçüncüsü de perkutan nefrolitoroipsi (PCNL) dediğimiz yöntemdir. Böbrek taşlarında da  hangi yöntemi tercih edeceğimiz taşın büyüklüğü ve taşın böbrek içinde bulunduğu yerine göre değişebilmektedir”

TAŞ OLUŞUMUNU ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPILMALI?

Özel Denipol ve Denipollife Hastaneleri Üroloji Uzmanı Op. Dr. Kemal Aytekin Dursun, böbrek taşı oluşumunu önlemek için nelere dikkat edilmesi gerektiğini de şöyle sıraladı, “Günlük ortalama 2,5 litre sıvı alımı, hayvansal protein alımının azaltılması, tuz tketiminin azaltılması, lifli diyeti tercih etmek, işlenmiş gıda tüketmemek, düzenli egzersiz alışkanlığı edinmek, taşın kimyasal yapısına göre verilebilecek diyete uygun bir beslenme rejimi uygulamak”

Güncelleme Tarihi: 09 Mayıs 2024, 15:42

Erol Uçkan

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER