banner249

Vize serbestliği zor

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr.Alexander Bürgin, Türkiye’nin imzaladığı Vize Serbestisi Diyalogu ve Geri Kabul Anlaşması’nın ülkeye seyahat özgürlüğünü getirmesi beklentisinin zor bir süreç olduğunu söyledi.

Vize serbestliği zor
banner240

Türkiye’nin 16 Aralık tarihinde imzaladığı anlaşmanın ardından Türk vatandaşlarının 3-4 yıl içinde AB ve Schengen ülkelerine vizesiz seyahat edebilmelerine yönelik görüşmelerin başlayacağını anımsatan Yrd.Doç. Dr. Bürgin, “Türkiye, vize serbestliği konusunda iyimser. 


Bunun altında Türkiye’nin imzaladığı yasa dışı göçmenleri geri almak zorunda bırakan geri kabul anlaşması bulunuyor. Bunun karşılığında Avrupa Komisyonu, Türkiye vatandaşları için vizesiz seyahat görüşmelerini başlatacak. Fakat bu süreçte Türkiye’nin yerine getirmesi gereken pek çok yükümlülük var. Bu nedenle vizelerin bir anda kaldırılması beklenmemeli” dedi. 

İzmir Ekonomi Üniversitesi Araştırma Projeleri Direktörlüğü bünyesinde Türkiye’nin Vize Serbestliği üzerine Bilimsel Araştırma Projesi (BAP) gerçekleştiren Yrd.Doç. Dr. Bürgin, bu kapsamda Türkiye ve Avrupa Komisyonu’ndan yetkililerle görüşmeler yaptı. 

Ankara, Brüksel ve Berlin’de yaptığı görüşmeleri yorumlayan Bürgin, sorunun vize uygulamasının AB ile uyumlaştırılması olduğunu belirterek “AB’nin iltica politikasına uyum gereği Türkiye’nin Cenova Konvansiyonu’na eklediği coğrafi sınırlamaları, yani yalnızca Avrupa ülkelerinden gelecek mültecileri kabul edeceği yönündeki çekincesini kaldırması gerekiyor" dedi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER