banner249

Üretici malını elinden çıkarmıyor

Aydın’ın en önemli gelir kaynaklarının başında gelen incir’de geçtiğimiz yıl ihracat rakamlarının yükselmesiyle bu yıl üreticinin beklentisi de arttı. Normal şartlarda incir toplama sezonu bitmeden ürününü elinden çıkaran üretici bu yıl, ihracatın artmasına bağlı olarak fiyatların daha da yükseleceği ümidiyle ürününü bekletiyor.

Üretici malını elinden çıkarmıyor
banner240

Aydın’da 30 bin ailenin geçim kapısı olan incirden bu yıl beklentiler yüksek. Geçtiğimiz yıl 60 bin tonun üzerinden incir ihraç edilmesi ve yıl ortasında işletmelerin incir arayışı içerisine girmesiyle bu yıl üretici yüksek fiyat beklentisi içerisinde. Toptan kilosu 3.50-4.50 TL arasında alıcı bulan incirin fiyatlarının daha da yükseleceğine düşünen üretici malını elden çıkarmak yerine bu yıl elinde tutuyor. 


BEKLENTİLER YÜKSELDİ 
Geçtiğimiz yıl 3-4 TL arasında toptan incir satışı yaptıklarını dile getiren incir üreticisi Ahmet Uslu, “Geçtiğimiz yıl bu yıla göre fiyatlar biraz daha düşüktü. Fakat geçen yıl sezon bittikten sonra işletmeler yana yakıla incir aradı. Sezonda 3-3.5 TL’ye sattığımız ürünler daha sonra 5 TL’ye bile alıcı buldu. Bu yılda incirin sonundan aranacağı kanaatindeyiz. O nedenle bu yıl sezon sonu hemen ürünümüzü satmak yerine bekletiyoruz. İnşallah istediğimiz gibi olur ve incirden yüzümüz güler” dedi. 

60 BİN TON İNCİR İHRAÇ EDİLDİ 
Her yıl ortalama 35-40 bin ton incir ihracatı yapılan Türkiye’den geçtiğimiz yıl 1 Eylül 2012 - 15 Ağustos 2013 tarihleri arasında 49 bin 821 ton kuru incir, 2 bin 787 ton kesilmiş kuru incir, 6 bin 839 ton ezme kuru incir ve 594 ton da hurda kuru incir ihracatı olmak üzere toplam 60 Bin 41 ton ihracat gerçekleştirildi. Bu dönemde incir ihracatından 187 Milyon 514 Bin 983 dolar kazanç sağlandığı öğrenildi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER