banner249

İran üzümün tadını kaçırdı!

Çekirdeksiz kuru üzümde 2013 yılı rekoltesinin düşük gerçekleşeceğinin anlaşılmasıyla Nisan ayından itibaren artmaya başlayan üzüm fiyatlarına üzerine üretici birlikleri İran üzümüne karşı önlem alınması çağrısı yaptı.

İran üzümün tadını kaçırdı!
banner240

Türkiye’nin çekirdeksiz kuru üzüm ihraç eden ülkeler içerisinde en önemli rakiplerinden birisinin İran olduğunu belirten TARİŞ Üzüm Birliği Başkanı Ali Rıza Türker, Türkiye’de üzüm fiyatlarının yükselmesiyle birlikte Türk üzümü ile İran üzümü arasındaki fiyat farkının 500 dolar/ton seviyelerine çıktığını söyledi. 


Üzüm fiyatlarındaki bu yükseliş karşısında alivre satış yapmış olan bazı ihracatçıların, taahhütlerini yerine getirmek ve piyasa fiyatlarını düşürmek için kalitesi ve fiyatı daha düşük olan İran üzümünü Avrupa’ya pazarladıklarını belirten Türker, “Bazı ihracatçılar serbest bölgelere transit ticaret yoluyla genelde İran’dan getirdikleri üzümlerin kutularını değiştirerek veya değiştirmeden İran üzümünü Türk üzümü gibi Avrupa’daki Türk üzümü müşterilerine satıyor. 

Buna ilişkin ihracat işlemlerinin Mersin Limanı’ndan yapıldığı yönünde duyumlar alıyoruz. Bazı ihracatçılarımızın yaptığı bu işlem, uygulanmakta olan ambargo nedeniyle ihracatta sorunlar yaşayan İran’a Avrupa’daki Türk üzümü pazarına açılma imkanı vermektedir. İran üzümünün Türk üzümü gibi Avrupa ülkelerine satılması İran üzümüne göre nefaseti ve kalitesi daha güzel olan, yıllardır büyük çabalarla kazanılmış Türk üzümü imajına zarar vermektedir” dedi. 

Türk üzümü ihracatı ve üretimi için büyük tehlike oluşturan bu gelişmelerin önüne geçilmediği takdirde Avrupa’daki Türk üzümü pazarının İran’a kaptırılacağı savunan Türker, “Bu durumda meydana gelen pazar kaybından dolayı, ülkemiz ve üreticilerimizin yanı sıra ihracatçılarımız da zarar görecektir. Bunu yapan ihracatçılarımız bindiği dalı kesiyor. Ülkemize kötülük yapıp sektöre ihanet ediyor” diye konuştu. 

Türker; İran üzümünün Türk üzümü gibi ihraç edilmesinin engellenmesi yönünde gerekli tedbirlerin acilen alınmasını sağlamak amacıyla şikayetlerini başta ilgili Bakanlık ve bölge milletvekillerine ilettiklerini belirterek yetkilileri göreve çağırdı.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER