banner249

Türkiye’deki cami sayısı belli oldu

Ak Parti Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel, Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesi hakkında açıklamalarda bulundu. Milletvekili Yüksel, Türkiye’de 84 bin 684 cami olduğunu, bunlardan 49 bin 600’ünün köy tüzel kişiliklerine ait olduğunu söyledi.

Türkiye’deki cami sayısı belli oldu
banner240
Türkiye’de toplam 84 bin 684 cami bulunduğu, bunların 5.859’u hazineye, 5.865’i Vakıflar Genel Müdürlüğüne, 4.586’sı Türkiye Diyanet Vakfına, 492’si diğer vakıflara, 5.326’sı derneklere, 481’i kamu iktisadi teşebbüslerine, 4.428’i şahıslara, 6.470’i belediyelere, 49.698’i köy tüzel kişiliklerine, 98’i özel idareye, 1.381’inin de diğerlerine ait olduğu ifade eden Plan ve Bütçe komisyon üyesi Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bütçesinin personel giderlerine odaklı ve çok az yatırım gideri olan bir bütçe olduğu, buna göre bütçenin yüzde 94 civarının personel giderlerinde kullanıldığını söyledi. 

YILDA YAKLAŞIK 250 BİN KİŞİ UMREYE GİDİYOR
Milletvekili Yüksel, Türkiye’de şu anda yılda 120 binden fazla özel şirketler aracılığıyla, bir o kadara yakını da Diyanet İşleri Başkanlığı aracılığıyla ülkemizden umreye giden vatandaş olduğunu söyledi. Ayrıca Yüksel, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, 2013 yılında 89 bin 362 kurban kesimini Diyanet Vakfı aracılığıyla gerçekleştirdiği, 8 bin 438 kurbanın Türkiye içinde, geri kalanının ise yurt dışında darda ve zorda olan insanlara ve topluluklara ulaştırıldığını ifade etti. 

2013 YILINDA 3 MİLYON 52 BİN 300 ÖĞRENCİ KUR'AN KURSLARINA DEVAM ETTİ 
Plan ve Bütçe Komisyon Üyesi Milletvekili Yüksel, şu anda Kur'an kurslarında hem örgün eğitimde, hem de hafızlık eğitiminde binlerce çocuğun Kur'an-ı Kerim’i öğrendiği veya hafızlığa çalıştığı, bu çerçevede yapılan yasal düzenlemeyle Kur'an kurslarının pansiyonlarında kalan öğrencilerin iaşe bedellerinin bütçeden karşılandığını söyledi. Yüksel, 2012 yılında 2 milyon 731 bin 569 öğrencinin yaz kurslarından istifade ettiğini, bu yıl yaz Kur'an kurslarına 3 milyon 52 bin 300 öğrencinin devam ettiğini, Kur'an-ı Kerim ve diğer kurslarda kullanılan kitapların Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından ücretsiz olarak dağıtıldığını belirtti. 

YURT DIŞINDA DA HİZMETLER VERİLİYOR
Milletvekili Yüksel, yurt dışında yaşayan vatandaşlara hizmet sunmak için pek çok ülkede Diyanet İşleri Başkanlığının din hizmetleri müşaviri ve din ataşelerinin görev yaptığını, ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yurt dışında soydaş ve akraba toplulukların olduğu yerlerde ilahiyat fakülteleri açıldığını söyledi. 

Milletvekili Yüksel; “Azerbaycan Bakü İlahiyat Fakültesi, Bulgaristan Sofya Yüksek İslam Enstitüsü, Kazakistan’da ilahiyat fakültesi, Kırgızistan’da Osh İlahiyat Fakültesi, Almanya Frankfurt Goethe Üniversitesinde İslam Kürsüsü ve Strazburg’da da bir ilahiyat fakültesi bu anlamda hizmet vermektedirler. Bakü Türk Lisesi, Bulgaristan Rusçuk İlahiyat Lisesi, yine Bulgaristan’da Mestanlı ve Şumnu ilahiyat liseleriyle, Romanya’da Kemal Atatürk Ulusal Koleji bunlardan sadece bazılarıdır. Bu açıdan da, eğitim konusunda da büyük bir çabayı ortaya koymaktadır” dedi. 

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI ÖNEMLİ GÖREVLER YAPIYOR
AK Parti Denizli Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Mehmet Yüksel, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, Anayasa ve yasalar çerçevesinde kendisine verilen toplumu din konusunda aydınlatma vazifesini hem ülkemiz içinde hem de yurt dışında 1924 yılından buyana başarıyla yerine getirdiğini, birinci ve asli görevinin din hizmetleri olduğunu söyledi. 

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu görevi yerine getirirken topluma doğru bilgiyi ulaştırmak, doğru bilgiyi insanlara öğretmek konusunda çok önemli bir hizmeti ortaya koymanın gayretini taşıdığını belirten Yüksel, bu çalışmalarını 2013 yılında da başarıyla sürdürdüğünü ifade etti. Her ilde kutlu doğum haftaları, oluşturulan kadın ve aile konusunda, aile, irşat ve rehberlik büroları, cezaevlerinde hükümlü ve tutuklulara yönelik din hizmetleri çerçevesinde vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmalar yapıldığını kaydeden Yüksel, “Engelliler konusunda da önemli atılımlar yapıldı. 

Özellikle camilerimizin fiziki şartlarının engelli vatandaşlarımızın ibadetlerini kolaylıkla yerine getirebilmeleri ve onların bu açıdan da mutlu olabilmelerini sağlayacak şekilde bir değişim, dönüşüm süreci başlatıldı. Türkiye genelinde 4.500 camide engelli vatandaşlarımıza cevap verecek şekilde camilerde yeniden düzenleme yapıldı. 22 ilde 30 camide de hutbeler işaret diliyle engelli vatandaşlarımızın istifadesine sunulmaktadır” dedi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER