banner249

Sevindi, “Kanser ölüm demek değildir”

pamukkale Üniversitesi biyoloji bölümü ve pembe hanım kanserli hasta ve yakınlarıyla dayanışma derneği tarafından “kanser ve gençlik” konulu söyleşi düzenlendi.

Sevindi, “Kanser ölüm demek değildir”
banner240
Konuşmacı olarak Gazeteci - Yazar Nevval Sevindi’nin yer aldığı söyleşiye, Pamukkale Üniversitesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yakup Kaska, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. PAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda yapılan söyleşinin başında kanserle mücadelesinden kesitler sunan Gazeteci-Yazar Nevval Sevindi, akrabalarından kansere yakalananlar olduğunu ancak kendisi de bu hastalığa yakalandığında çok sayıda bilgi araştırması yaptığını, bu kaynakların tıp kitaplarıyla sınırlı olduğunu fark ettiğini söyledi.

Kanserin, antik çağlardan beri bilinen ve tedavi edilen bir hastalık olduğunu ifade eden Sevindi, 1970’lerden sonra endüstriyel hayatın gelişmesiyle birlikte hastalığın yaygınlaştığını belirtti. Bu artışın sebebi olarak en büyük etkenin sigara olduğunu dile getiren Yazar Nevval Sevindi, bunun yanında katkı maddeli ürünler, stres, radyasyon gibi etmenlerin rol oynadığını hatırlattı.

Kanserli hücrelerin herkesin vücudunda olduğunu ve daha sağlıklı hücreler tarafından yok edildiğini hatırlatan Sevindi, sağlıklı hücrelerin baş edemediği noktada hastalığın ortaya çıktığını söyledi. Kanserden korunmak için en başta, zararlı etkileri kanıtlanmış olan, sigaradan uzak durmanın önemine değindi. Katkı maddeli ürünler ve stresten uzak durmak, sıcak içecekleri plastik bardakla içmemek gibi basit önlemlerin kanserden korunmada önemli olduğuna dikkat çekti.

Kanserin ölüm demek olmadığını hatırlatan Gazeteci - Yazar Nevval Sevindi, bu hastalık hakkında daha çok hayat kurtarıcı bilgiye sahip olarak, erken teşhisle, kanserle mücadelenin mümkün olduğuna değindi. Bu hastalıkta hasta ve doktorun çözüm ortağı şeklinde çalışması gerektiğini belirten Sevindi, “Hasta yapılan ve yapılacak olan müdahaleleri bilmelidir ve birçok bilim dalından doktor, koordineli çalışmalıdır. Kanser, hasta ve çevresi için tam olarak bir travmadır. Psikolojik ve manevi destek tedavinin bir parçasıdır” şeklinde konuştu.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER