banner249

Sanayici rahatladı

Mayıs ayında Torbalı’daki fabrikaların "katı atık toplama bedeli"ni 30 kat arttıran Torbalı Belediyesi 2014 yılı için yeni bir düzenleme yaptı.

Sanayici rahatladı
banner240

Daha önceki kararı mahkemeye taşıyan TTO yönetimi, yeni tarifeyi makul bulmakla birlikte biraz daha düşürülmesi için çaba sarf etmeye devam edecek Yaklaşık 5 ay önce Torbalı’daki sanayi kuruluşlarından alınmaya başlanan 1059 liralık "katı atık bedeli" Torbalı Ticaret Odası (TTO) tarafından mahkemeye taşınmıştı. 


Yapılan zammın 8 ayrı yönü ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın "Atık Su Altyapı ve Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisleri Belirlenmesinde Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmeliği"ne ve "Çevre Kanunu"na aykırı olduğu gerekçesi ile 4 ayrı dava açılmıştı. Katı atık toplama bedelini 30 kat artırarak 34 lira olan katı atık toplama bedelini belediyenin 1 059 liraya çıkarması üzerine duruma tepki gösteren sanayicilere müjdeli haber geldi. 

Yeni yıldan itibaren katı atık bedeli tarifesi çalışan sayısına göre değişecek. 10 kişiden az işçi çalıştıranlar 200 lira, 50 kişiden az işçi çalıştıranlar 324 lira 38 kuruş, 100 kişiden az işçi çalıştıranlar ise 662 lira katı atık bedeli ödeyecek. Daha önce 350 kişiden fazla işçi çalıştıran işletmelere uygulanan 4 bin 237 lira 29 kuruş olan bedel ise 1 158 lira 50 kuruşa düşürüldü. 

30 KAT ARTIRMIŞTI 
Torbalı Belediye Meclisi, 24 Mayıs tarihinde aldığı karar doğrultusunda katı atık toplama bedelini yaklaşık 30 kat artırmıştı. Söz konusu karara göre 2012 yılına ait "katı atık toplama bedeli" 5'inci grup iş yerleri için 34 lira 48 kuruş ve 4'üncü grup iş yerleri için 55 lira 17 kuruş idi ancak bedel 1 059 liraya yükseltilmişti. 

Herhangi bir sınıflandırma yapılmadan İZSU faturalarına yansıtılarak ya da Torbalı Belediyesi tarafından yollanan ödeme emirleri ile işletmelerin yüzde 90'ına da aynı tarife uygulanmaya başlamıştı. İZSU abonelerine fatura üzerinden ve abone olmayanlara da Torbalı Belediyesi tarafından ödeme ihbarnamesi gönderildi. Yaklaşık 600 firmaya gönderilen 1 059 lira 32 kuruşluk ödeme emirleri firmaların tepkisine yol açmıştı. 

OLGUN: BİR NEBZE RAHATLATTI 
Kararı alan Torbalı Belediyesi ve onaylayan İzmir Büyükşehir Belediyesi aleyhine 8 ayrı gerekçe ile İzmir İdare Mahkemesi’nde 4 ayrı dava açan Torbalı Ticaret Odası hukuki sürecin devam ettiğini ama alınan kararın bir nebze de olsa sanayiciyi rahatlatacağını söyledi. 

TTO Başkan Abdulvahap Olgun: “İşletmelerin ürettiği atık oranına ve çalışan sayısına bakmadan tüm işletmelere 1 059 lira ve 4 bin 237 lira 29 kuruş katı atık bedeli konulmuştu. Odamız ve bazı sanayiciler konu ile ilgili dava açtı. Hukuki süreç devam ediyor ama alınan karar sanayicilerimizi bir nebze rahatlatmıştır. Özellikle 50 kişinin altında işçi çalıştıranlar için makul bir rakam yakalandı. Bu rakamın daha da aşağı çekilmesi için çalışmalarımızı devam edecek. Ama bu aşamada kararını güncelleyen Torbalı Belediye Başkanı ve Meclisine teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER